Tidigt på tisdagsmorgonen landade ännu ett fraktplan från Royal Air Force i den ukrainska huvudstaden Kiev. Storbritannien har sedan den ryska upptrappningen och hoten beslutat att stödja Ukraina med vapen för självförsvar. Första leveransen kom under måndagen, planet återvände sedan till den brittiska basen i Brize Norton för att lasta om innan det på nytt lyfte mot Ukraina.

Det ska enligt flera brittiska medier handla om pansarvärnsroboten Robot 57 som utvecklats av Saab i samarbete med Storbritannien. Internationellt kallas vapnet NLAW.
Saab beskriver NLAW som den ”ultimata tank-dödaren” och enligt Saab går det att lära en soldat att använda vapnet på mindre än en timme.
Vapnet väger 12,5 kilo och som användes i kampen mot talibanerna i Afghanistan bärs på axeln och har kapacitet att slå ut en stridsvagn med ett enda skott. Roboten har en räckvidd på upp till 800 meter, i sin senaste version.
”En del av självförsvaret”
Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace underrättade under måndagen parlamentet i London om beslutet att skicka vapnen.
– Det handlar inte om strategiska vapen och de utgör inget hot mot Ryssland, de används i självförsvar.
– Om stridsvagnarna skulle rulla in i Ukraina och invadera landet så är de här en del av självförsvaret, sa Ben Wallace enligt Reuters.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist vill inte säga om det är svensktillverkade vapen som Storbritannien nu skickar till Ukraina.
– Jag tänker inte kommentera den i frågan i nuläget, det får vi i så fall återkomma, till säger försvarsministern när Expressen frågar.
Inte heller Ukraina vill kommentera exakt vilken modell de har mottagit.
I en tweet tackar ukrainske försvarsministern Oleksii Reznikov Storbritannien för hjälpen.
https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1483180645283151874?s=20Flög inte över Tyskland
Sedan 2002 har Saab exporterat NLAW till Storbritannien.
– Vi har ett långt och nära samarbete med Storbritannien, det är ett land som vi exporterat till under lång till. En av de produkter som nämns i de här medieuppgifterna är NLAW. Där har vi ett kontrakt med Storbritannien sedan 2002 och exporten av NLAW har skett sedan 2002 och det har föregåtts av sedvanlig tillståndsgivning, där vi följt de lagar och förordningar som finns inom exportområdet, säger Mattias Rådström, presschef på Saab.
Han vill inte uttala sig om det är Saabs missiler som nu syns i tv-bilder från Ukraina.
– Jag varken vill eller kan spekulera om vilket materiel som Storbritannien har valt att leverera till Ukraina. Jag kan konstatera att det är medieuppgifter som pekar ut en av våra produkter. Det här pansarvärnsvapnet som det pratas om, det är en produkt som vi har, som vi säljer och exporterar. Den är utvecklad i Sverige av Saab.
Data från sajten Flightradar visar hur de brittiska transportplanen undvek tyskt luftrum på vägen mot Ukraina. Tyskland har anklagats för att blocka Nato-vapen till Ukraina då de inte tillåter att vapen till landet flyger genom tyskt luftrum. Orsaken enligt Tysklands utrikesminister är att behålla sin neutralitet.
Utöver vapen kommer en mindre grupp brittiska soldater att resa till Ukraina för att hålla i ett kortare utbildningsprogram för Ukrainska soldater och sedan återvända till Storbritannien, enligt det brittiska försvarsdepartementet.
NLAW – Next-generation light anti-tank weapon
The Next-generation Light Anti-tank Weapon (NLAW) är det första missilsystemet för lekmän (non-experts) och kan slå ut stridsvagnar med ett enda skott då det slår till ovanifrån.
Vapnet väger 12,5 kilo och beroende på vilken årsmodell det gäller så når avfyrad missil 600 - 800 meter. Den kan avfyras i trånga utrymmen.
Den tillverkas av Saab Dynamics.
Det brittiska försvaret använder sig också av det amerikanska missilvapnet Javelin. Javelin är dubbelt så tung som NLAW på 24,3 kilo, och når 2500 meter.