Svenska talangen prisas – ska uppträda i New York

Musiken har en lugnande effekt på de vilda djuren
Nicole Biegniewska är född och uppvuxen i Norrköping. Nu väntar en konsert i Carnegie Hall i New York.
Foto: Sebastian Nyberg
Hittills har Nicole Biegniewska kombinerat musikkarriären och gymnasiestudier, men kommer snart fokusera helt på musiken. Vart det bär har hon ännu inte bestämt.
Foto: Justyna Krzyżanowska

Nicole Biegniewska debuterade som violinist när hon var 9 år gammal. Nu har 18-åringen från Norrköping vunnit förstapriset i internationella ”Golden Classical Music Awards” och ska spela i anrika Carnegie Hall i New York. 

Snart går hon ut gymnasiet och nästa steg väntar.

– Det har kommit erbjudanden från både Paris och Berlin, avslöjar hon.

Även för en tävlingsrutinerad violinist som 18-åriga Nicole Biegniewska, är ett förstapris som ska ta henne ända till konserthuset Carnegie Hall i New York, något hon håller högt. 

– Det känns jätteroligt, jag är jättetacksam att få en sådan här möjlighet, säger hon om nyheten som Norrköpings Tidningar först berättade om.

Konserten i New York vet hon inte när den blir av, med tanke på den pågående pandemin. Men hon har hunnit fundera på det viktigaste, musiken.

– Det blir förmodligen nånting av Paganini, han heter ju Niccolò Paganini också, nästan som jag. Han var en riktig showman och man har hört massor av historier. Att hans stycken var så svåra att han måste ha fått hjälp av djävulen till exempel, berättar Nicole Biegniewska.

Paganinis inlevelse kan hon identifiera sig med.

– Jag lever genom musiken, det är en jättehärlig känsla när man kan förmedla det. När människor kommer efteråt och berättar att de blivit berörda.

Musikstudier i Paris eller Berlin

Nicole Biegniewska spelade sin första konsert redan som nioåring. Sedan dess har hon spelat med Danmarks Radios symfoniorkester, på Kungliga slottet i Stockholm och med Linköpings symfoniorkester, bland mycket annat. 

Så sent som i höstas kom hon också tvåa i Polstjärnepriset.

I vår går Nicole Biegniewska ut gymnasiet och är säker på att det är musik på heltid som väntar. Hon avslöjar att det kommit erbjudanden från både Paris och Berlin.

– Vi får se. Det beror på vart föräldrarna låter en åka. Jag har fortfarande tid att utforska det.

”Tar det inte på blodigt allvar”

Även om hon har deltagit i flera tävlingar under karriären, beskriver Nicole Biegniewska inte sig själv som särskilt tävlingsinriktad. Men eftersom konkurrensen är stor inom klassisk musik, blir det en möjlighet att visa vad man går för.

– Jag tar det inte på så blodigt allvar. Jag är tacksam att mina lärare och föräldrar inte sätter press på mig. Det är viktigast att hitta glädje i musiken, konstaterar hon.

Se även: 

Var Avicii en Bach för vår tid?

Karin Pihl och Emil Arvidson om Tim Berglings musik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.