Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska svärdottern gripen i jakten på IS ”svarta änka”

Flera svenska IS-kvinnor och deras barn sitter i turkiskt förvar.
Foto: Okänd / Youtube

Den svenska svärdottern till IS farligaste kvinna Fatiha Mejjati är gripen i Turkiet, kan Expressen avslöja.

Svenskan och hennes tre barn sitter i karantän i ett turkiskt fångläger vid den turkisk-syriska gränsen. 

– Hon är mycket intressant för flera underrättelsetjänster, säger källor till Expressen. 

Den 25-åriga kvinnan från Stockholm greps av kurdledda SDF efter slaget om IS sista fäste i samhället Baghuz i nordöstra Syrien våren 2019. Hon flyttades till fånglägret Roj medan hennes svärmor Fatiha Mejjati placerades i lägret al-Hol i nordöstra Syrien.

För några månader sedan lyckades hennes svärmor fly från al-Hol. Då flyttades svenskan av kurdledda SDF till ett fängelse i staden al-Qamishli och placerades i en isoleringscell.

– De ville få henne att berätta om var Fatiha Mejjati gömmer sig, säger en källa i Syrien. 

Den 25-åriga svenskan har tre barn. Barnen fick följa med henne till fängelset. SDF och amerikansk militär ville få information om svenskans svärmor som kallas ”den svarta änkan”.

I början av kriget i Syrien tog Fatiha Mejjati sig över den turkiska gränsen till Syrien och fick en hög ställning inom terrorgruppen IS – hon ledde al-Khansaa-brigaden som patrullerade IS-kontrollerade områden för att se till att kvinnor lever enligt sharialagarna.
Foto: Okänd / Privat
Nu döde Ilyas Mejjati var gift med den 25-åriga svenskan.
Foto: Okänd / Privat

”Hon sitter på ovärderlig information om IS celler”

Det är oklart hur svenskan kunde fly från fängelset i al-Qamishli. Enligt Expressens uppgifter finns det ett avancerat kontaktnät som hjälper IS-familjer i Syrien. 

– Man mutar medlemmar i kurdledda SDF för att få både fångar och IS-familjer fria. Det kostar uppemot 15 000 amerikanska dollar (cirka 150 000 kronor) att smuggla ut IS-fångar, säger en källa i Syrien. 

Nyligen besökte en svensk polisutredare och en representant från Sveriges generalkonsulat i Istanbul det turkiska fånglägret där den 25-åriga svenskan är placerad. Men, de kunde inte träffa henne för att hon sitter i karantän. 

– Är det någon som vet var ”svarta änkan” är, är det hennes svenska svärdotter, säger en källa i Syrien. 

Svarta änkan är mycket intressant för flera underrättelsetjänster. 

– Hon sitter på ovärderlig information om IS celler, kontaktnät samt rekryteringsvägarna i Europa, säger en källa i Syrien. 

Fakta om Fatiha Mejjati och familjen

Fatiha Mejjati är fransk medborgare med rötter i Marocko. I samband med Kuwaitkriget 1990 började hon bli mer radikaliserad. Själv säger hon i olika intervjuer att USA:s invasion av Irak påverkade henne mycket och fick henne att upptäcka islam.

I Casablanca i Marocko träffade hon sin man Karim Mejjati. De gifte sig 1991 och fick två söner – en av dem är Ilyas.

Enligt amerikanska Foreign Policy flyttade hela familjen till Afghanistan under 2001. Efter den amerikanska invasionen flyttade familjen till Saudiarabien.

I april 2005 dödades Karim Mejjati i en eldstrid med saudisk polis. Då greps Fatiha Mejjati men släpptes senare.

I början av kriget i Syrien tog hon sig över den turkiska gränsen till Syrien och fick en hög ställning inom terrorgruppen IS – hon ledde al-Khansaa-brigaden som patrullerade IS-kontrollerade områden för att se till att kvinnor lever enligt sharialagarna.

Svenskans make dödades i strid

Svenskan bodde på olika adresser i Stockholm innan hon försvann från Sverige. I mars 2015 meddelade hennes mamma Skatteverket att dottern flyttat till Turkiet. 

– Hon hade varit i kontakt med sin man Ilyas innan hon flyttade till Turkiet. Han hjälpte henne över gränsen till Syrien. Både han och hans mamma var inflytelserika i al-Dawla (IS), säger en avhoppad IS-medlem till Expressen.

Svenskans make, Ilyas Mejjati, är son till ”svarta änkan” som ingick i den nu döde IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis innersta krets. Av franska medier har hon döpts till ”la veuve noire du jihad” – alltså ”jihads svarta änka”.

Sonen dödades i strid. Det var efter det svenskan greps första gången, av kurdledda SDF.

– Hennes svärmor flydde från lägret al-Hol och man tror att hon är kvar i Syrien. Anledningen till att kurderna flyttade den svenska 25-åringen till fängelse är att de spårade ett telefonsamtal mellan henne och den svarta änkan medan svenskan var kvar i lägret, säger en källa i Syrien.

TV: Farliga IS-kvinnan på fri fot

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.