Suzanna Adamsdotter. Foto: Privat.Suzanna Adamsdotter. Foto: Privat.
Suzanna Adamsdotter. Foto: Privat.
Området efter översvämningen. Foto: PrivatOmrådet efter översvämningen. Foto: Privat
Området efter översvämningen. Foto: Privat
Området före översvämningen. Foto: PrivatOmrådet före översvämningen. Foto: Privat
Området före översvämningen. Foto: Privat
Suzanna Adamsdotter och hennes syster har varit strandade på hotellrummet i Kauai, Hawaii, i tre dagar. Foto: PrivatSuzanna Adamsdotter och hennes syster har varit strandade på hotellrummet i Kauai, Hawaii, i tre dagar. Foto: Privat
Suzanna Adamsdotter och hennes syster har varit strandade på hotellrummet i Kauai, Hawaii, i tre dagar. Foto: Privat

Svenska Suzanna, 54, är fast på översvämmad ö

Publicerad

Suzanna Adamsdotter och hennes syster har varit strandade på hotellrummet i Kauai, Hawaii, i tre dagar.

En nödsituation har deklarerats på ön efter massiva översvämningar som ödelagt hem och vägar.

– Vi trodde taket skulle rasa in, säger Suzanna.

Suzanna Adamsdotter, 54, från Stockholm och hennes syster reste till ön Kauai i Hawaii för knappt en vecka sedan. Tidigare hade de besökt Honolulu och även spenderat en vecka i Los Angeles.

I Kauai hoppades de på att få en naturupplevelse – vilket de minst sagt fått.

En kraftig nederbörd har lämnat ön med stora översvämningar som har skadat hem och vägar, skriver Hawaii News Now. Skolor har fått stänga ned och guvernören har deklarerat en nödsituation på ön.

– När vi kom var det mulet väder men vi fick höra att vi var på sidan av ön där det regnar mer, berättar Suzanna.

Turkosblåa vattnet har färgats brunt

Systrarna har nu varit isolerade på sina hotellrum i tre dagar. Hotellet de bor på är beläget vid vattnet, och utanför fönstret är det mörkt.

– I natt märkte vi att det började åska och regna, så vi har inte kunnat sova någonting. Ett tag trodde vi att taket skulle rasa in, säger Suzanna.

Hon berättar att dagarna har fyllts med tjocka dimmor, och att det tidigare turkosblåa vattnet nu har färgats brunt.

– Under dagarna har vi stundtals hopp, men andra stunder ser vi ingenting framför oss.

Information om den rådande situationen är knapp från hotellets sida.

– De vill inte säga så mycket. Vi har fått veta att det är översvämningar och att man har larmat för en nödsituation. Olika personer har också sagt att ett skräckscenario skulle vara jordskred från berget.

"Flera hus har spolats bort"

För hålla sig uppdaterad har Suzanna bänkat sig framför tv:n. Där varnas allmänheten från att bege sig ut på vägarna, berättar hon.

– Flera hus har spolats bort. Röda korset är ute och hjälper till, sen har skolor öppnats för människor som förlorat sina hem.

Den rådande situationen tycks inte ha påverkat stämningen på hotellet, men Suzanna och hennes syster är klart oroliga. 

I morgon vid åttatiden är det tänkt att Suzanna och hennes syster ska resa vidare till Los Angeles, för att på torsdag fortsätta hem till Sverige. 

Men de får inga besked på när det anses vara säkert att vistas utomhus igen.

– Vi skulle må bättre om vi fått veta när vi kan ta oss härifrån. Vi lever i ovisshet, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag