Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska spel anmäls – av en hemlös man

Det var i juni i år som den hemlöse mannen anmälde Svenska spel för diskriminering.
Foto: Svenska Spel / PRESSBILD

En hemlös man saknar folkbokföringsadress och har anmält Svenska spel för diskriminering.

Mannen menar att även hemlösa vill kunna ta hem bolagets drömvinst.

– Ja, det man kan ju tycka, säger Andreas Andersson, presskommunikatör vid Svenska Spel.

En hemlös man har valt att anmäla Svenska spel till diskrimineringsombudsmannen  (DO), något som Helagotland.se var först med att rapportera om. Det var i juni i år som mannen anmälde bolaget för diskriminering och lämnade in anmälan till DO.

"Även hemlösa kanske går och drömmer om en vinst på t.ex. lotto som skulle förändra hela livet", skriver mannen i sin anmälan, enligt Helagotland.se.

Svenska spels presskommunikatör Andreas Andersson säger att bolaget inte kommer ändra sina regler.

Borde inte hemlösa också kunna spela? 

– Ja, det man kan ju tycka. Det är också så om jag förstått saken rätt, även om man är hemlös kan man ofta folkbokföra sig någonstans. Det kanske är det som är den enklare lösningen på det här, säger Andreas Andersson.

"Måste ha en svensk folkbokföringsadress"

För två år sedan ändrade bolaget sina regler och sedan dess måste samtliga som spelar hos Svenska spel ha ett spelkort.

– För att säkerställa att folk är de som de utger sig för att vara, då dubbelkollar vi folkbokföringsadressen mot sparregistret (Statens personadressregister, reds anm) och det är där det här problemet uppstår. Man måste ha en svensk folkbokföringsadress för att få spelkortet, säger Andreas Andersson.

"En del upprörda känslor"

Han menar att det är andra grupper som blivit arga över bolagets beslut att de som spelar måste ha en svensk folkbokföringsadress.

– När det här var aktuellt 2014 var det förstås en del som inte blev glada. En sådan grupp var utlandssvenskar som kanske är folkbokförda på spanska solkusten och vistas i Sverige på sommaren. Det blev också drabbade och det var en del upprörda känslor, säger Andreas Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.