Det var i juni i år som den hemlöse mannen anmälde Svenska spel för diskriminering. Foto: Svenska Spel / PRESSBILD

Det var i juni i år som den hemlöse mannen anmälde Svenska spel för diskriminering.

 Foto: Svenska Spel / PRESSBILD

Svenska spel anmäls – av en hemlös man

Publicerad

En hemlös man saknar folkbokföringsadress och har anmält Svenska spel för diskriminering.

Mannen menar att även hemlösa vill kunna ta hem bolagets drömvinst.

– Ja, det man kan ju tycka, säger Andreas Andersson, presskommunikatör vid Svenska Spel.

En hemlös man har valt att anmäla Svenska spel till diskrimineringsombudsmannen (DO), något som Helagotland.se var först med att rapportera om. Det var i juni i år som mannen anmälde bolaget för diskriminering och lämnade in anmälan till DO.

"Även hemlösa kanske går och drömmer om en vinst på t.ex. lotto som skulle förändra hela livet", skriver mannen i sin anmälan, enligt Helagotland.se.

Svenska spels presskommunikatör Andreas Andersson säger att bolaget inte kommer ändra sina regler.

Borde inte hemlösa också kunna spela?

– Ja, det man kan ju tycka. Det är också så om jag förstått saken rätt, även om man är hemlös kan man ofta folkbokföra sig någonstans. Det kanske är det som är den enklare lösningen på det här, säger Andreas Andersson.

"Måste ha en svensk folkbokföringsadress"

För två år sedan ändrade bolaget sina regler och sedan dess måste samtliga som spelar hos Svenska spel ha ett spelkort.

– För att säkerställa att folk är de som de utger sig för att vara, då dubbelkollar vi folkbokföringsadressen mot sparregistret (Statens personadressregister, reds anm) och det är där det här problemet uppstår. Man måste ha en svensk folkbokföringsadress för att få spelkortet, säger Andreas Andersson.

"En del upprörda känslor"

Han menar att det är andra grupper som blivit arga över bolagets beslut att de som spelar måste ha en svensk folkbokföringsadress.

– När det här var aktuellt 2014 var det förstås en del som inte blev glada. En sådan grupp var utlandssvenskar som kanske är folkbokförda på spanska solkusten och vistas i Sverige på sommaren. Det blev också drabbade och det var en del upprörda känslor, säger Andreas Andersson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag