Svenska som överlevde Titanic död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lillian Asplund var den sista som kunde minnas hur oceanångaren kolliderade med isberg och sjönk 1912. Nu är hon död.
Foto: AP

Lillian Asplund, den sista person som kunde minnas hur det var när Titanic krockade med ett isberg och sjönk 1912, är död.

Hon var bara fem år när hon reste från Sverige till England och klev ombord på oceanångaren, på väg mot USA.

Titanic sjönk. Lillians tre bröder och hennes far dog.

Lillian förlorade tre bröder, varav en tvillingbror, och sin far i Titanic-tragedin. Mamma Selma och brodern Felix överlevde, skriver AP. I en gammal intervju i tidningen Worcester Telegram & Gazette beskrev modern Selma hur hela familjen gick upp på övre däck efter krocken med isberget: - Jag kunde se isberg runt omkring... Det var kallt och de små kröp ihop och försökte hålla sig undan från alla människor... Min lillla flicka, Lillie, var med mig, och min man man sa "gå nu, vi kommer i en av de andra båtarna". Han log när han sa det. Lillian var den sista överlevande med verkliga minnen från Titanic. Det finns dock minst två överlevande som fortfarande är i livet. Det är två brittiska kvinnor, som bara var bebisar då skeppet sjönk. De kan omöjligtvis minnas någonting. Lillian var den sista passageraren som kunde berätta hur det var att se Titanic sjunka. Men hon ville sällan tala om tragedin.  Lillian gifte sig adrig. Hon pensionerades tidigt och tog sedan hand om mamman, som aldrig kom över Titanic.  Enligt begravningsbyrån somnade Lillian Asplund stilla in på lördagen, i sitt hem i Shrewsbury.   Hon blev 99 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.