Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska soldater skulle skjuta drönare

På tisdagen rapporterade Expressen att ett okänt flygande föremål observerats under den svenska marinövningen Swenex på Östersjön
Foto: FÖRSVARSMAKTEN
Ett okänt flygande föremål störde den svenska marinövningen.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN

När ett okänt flygande föremål nyligen störde den svenska militärövningen Swenex avbröts övningen och vapnen laddades med skarp ammunition för att skjuta ner det.

Det skriver Dagens Nyheter.

På tisdagen rapporterade Expressen att ett okänt flygande föremål observerats under den svenska marinövningen Swenex på Östersjön. Det var Officerstidningen som först publicerade uppgifterna. Enligt experter som Expressen och Officerstidningen talat med var föremålet sannolikt en drönare.

Nu skriver DN, som hänvisar till anonyma källor, att "uppvaktningen var så närgången att flera övningsmoment ställdes in och försenades tills luften var fri". Även DN:s källor uppger att det rörde det sig om en fjärrstyrd drönare.

Uppgift: Redo att skjuta skarpt

Enligt tidningens uppgiftslämnare bytte militära enheter ut sin lösa övningsammunition mot skarpa skott och stod redo att skjuta ner drönaren. Men inga skott avlossades.

Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth vill bara säga det som Försvarsmakten redan har bekräftat – att ett okänt flygande föremål sågs någon gång under övningen.

– Några ytterligare detaljer går inte vi in på, säger han till Expressen.

Swenex är en årlig svensk marinövning där Sverige övar försvar av svenskt territorium och svenska intressen på Östersjön från Södertörn i norr till Västervik i söder och på Gotland. Exakt när och var det okända flygande föremålet sågs är oklart.

Fler incidenter

Det är inte första gången som främmande farkoster ses i närheten av svenska militärövningar. Sedan tidigare är det känt att en främmande drönare sågs vid Utö i samband med marinövningen Baltops i juni i år.

Nu skriver DN om en tredje, tidigare okänt, incident som inträffade vid Flygvapenövningen den 2–6 september. En drönare flög över krigsflygbasen Hagshult i Småland vilket ledde till tillfälligt stopp för flygningarna, enligt tidningen.

– Under Flygvapenövningen hade vi också en observation, det är riktigt, säger Jesper Tengroth.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.