Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska skolor höjer säkerheten

Skolan Kronan i Trollhättan har skärpt säkerheten efter attacken 2015 som krävde flera människoliv. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Över 70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten vid grundskolor och gymnasier.

Det visar en enkät som Dagens Samhälle gjort.

Bland annat har flera skolor börjat anlita väktare.

Av de kommuner och privata skolkoncerner som besvarat enkäten uppger sju av tio att vidtagit åtgärder för att göra skolorna säkrare och tryggare för elever och personal.

Det handlar om åtgärder som att inför kodlås och passerkort till kameraövervakning, registrering av besökare och rondning av väktare.

Skadegörelse, stölder och bråk

Nästan hälften av kommunerna och skolföretagen planerar dessutom att ytterligare höja säkerheten, skriver Dagens Samhälle.

Skälen till att man ser sig tvungna att höja säkerheten är till exempel problem med skadegörelse, stölder och bråk mellan elever.

Ett annat problem är att elevers föräldrar eller släktingar dyker upp vid skolan och uppträder hotfullt mot personalen.

I Kristianstads kommun anlitar man väktare för att öka säkerheten för personalen. Ibland får väktare även avhysa personer som uppehåller sig på skolgårdarna efter stängning.

– Skolornas kostnader för väktare har ökat. Det är ju en ganska ny kostnad och vi måste börja följa utvecklingen, säger Håkan Nilsson, planeringschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad till Dagens Samhälle.

Även grundskolan Kronan i Trollhättan, som utsattes för den uppmärksammade knivattacken där tre personer mördades, har satsat på ökar säkerhet.

Få ingångar som hålls låsta

Då, i oktober 2015, var det lätt att ta sig in på skolan. Nu är lokalerna avskilda från biblioteket och ett kafé som ligger i anslutning.

Tillförordnade utbildningschefen i Trollhättan, Ove Johansson, tror att de flesta nybyggda skolor i fortsättningen kommer att skärpa säkerheten genom få och låsta entréer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!