Skolan Kronan i Trollhättan har skärpt säkerheten efter attacken 2015 som krävde flera människoliv. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Skolan Kronan i Trollhättan har skärpt säkerheten efter attacken 2015 som krävde flera människoliv. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Svenska skolor höjer säkerheten

Publicerad

Över 70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten vid grundskolor och gymnasier.

Det visar en enkät som Dagens Samhälle gjort.

Bland annat har flera skolor börjat anlita väktare.

Av de kommuner och privata skolkoncerner som besvarat enkäten uppger sju av tio att vidtagit åtgärder för att göra skolorna säkrare och tryggare för elever och personal.

Det handlar om åtgärder som att inför kodlås och passerkort till kameraövervakning, registrering av besökare och rondning av väktare.

Skadegörelse, stölder och bråk

Nästan hälften av kommunerna och skolföretagen planerar dessutom att ytterligare höja säkerheten, skriver Dagens Samhälle.

Skälen till att man ser sig tvungna att höja säkerheten är till exempel problem med skadegörelse, stölder och bråk mellan elever.

Ett annat problem är att elevers föräldrar eller släktingar dyker upp vid skolan och uppträder hotfullt mot personalen.

I Kristianstads kommun anlitar man väktare för att öka säkerheten för personalen. Ibland får väktare även avhysa personer som uppehåller sig på skolgårdarna efter stängning.

– Skolornas kostnader för väktare har ökat. Det är ju en ganska ny kostnad och vi måste börja följa utvecklingen, säger Håkan Nilsson, planeringschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad till Dagens Samhälle.

Även grundskolan Kronan i Trollhättan, som utsattes för den uppmärksammade knivattacken där tre personer mördades, har satsat på ökar säkerhet.

Få ingångar som hålls låsta

Då, i oktober 2015, var det lätt att ta sig in på skolan. Nu är lokalerna avskilda från biblioteket och ett kafé som ligger i anslutning.

Tillförordnade utbildningschefen i Trollhättan, Ove Johansson, tror att de flesta nybyggda skolor i fortsättningen kommer att skärpa säkerheten genom få och låsta entréer.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag