Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska skolelever ”lurar systemet” för att få sjukintyg

Det finns flera så kallade nätläkare att välja mellan.
Johan Lundström, biträdande rektor på Nacka gymnasium.
Foto: Nacka gymnasium

Gymnasieelever har kommit på ett sätt att komma runt kravet på läkarintyg i skolan:

Genom att använda så kallade nätläkare och läkarappar – där elever kan få ett läkarintyg på bara ett par minuter, oavsett om de är sjuka eller inte.

Det är Nacka gymnasium i Stockholm som uppmärksammar problemet.

– En elev tyckte att att hon lurat systemet, säger Johan Lundström, biträdande rektor på Nacka gymnasium.

Nätläkare och virtuella vårdcentraler, likt apparna Kry, Doktor24 och Min Doktor, blir allt vanligare i Sverige.

Apparna gör det möjligt för människor att prata med en läkare och erhålla ett läkarintyg utan att behöva lämna hemmet.

"Läkare online dygnet runt — i din mobil och dator", går det att läsa på Doktor24:s hemsida.

Men nu har nätläkarna även nått landets gymnasieskolor, varnar Johan Lundström, biträdande rektor på Nacka gymnasium i Stockholm.

Där har elever börjat använda nätläkare för att få giltiga sjukintyg – trots att de i själva verket är friska, vilket SVT var först med att rapportera om.

– Det upptäcktes första gången för drygt ett år sedan, vårterminen 2017 började de här läkarintygen dyka upp. Och då var det en elev som berättade för mig hur enkelt det är och som hade ett läkarintyg, säger Johan Lundström.

"Tyckte att hon lurat systemet"

Har en elev för mycket frånvaro, och sjukanmälningar, kan det fortsättningsvis krävas läkarintyg. Om en elev har för mycket ogiltig frånvaro riskerar den att inte längre vara berättigad till studiemedel.

– Och då var det en elev som berättade att det var så himla enkelt att få läkarintyg, att det var bara att ringa och säga att man har ont i magen eller att man har feber, och så bad man dem att mejla ett läkarintyg, säger Johan Lundström och tillägger uppgivet:

– Eleven tyckte att att hon lurat systemet.

Så eleven erkände det, rakt upp och ner?

– Ja ja, eleven erkände för mig och sa att "nu kan ni inte sätta dit mig", säger Johan Lundström.

Hur vanligare har det här blivit? 

– Alltså, det är inte jättemånga, och vi är en stor skola, men vi får väl in ungefär en handfull läkarintyg per termin som är från nätläkare. Vi märker framför allt en kvalitetsskillnad på de här läkarintygen. De är mycket mindre detaljerade, och så kan man ju ifrågasätta hur de kan sätta en diagnos på en halsinfektion och säga att eleven ska vara hemma 2-3 dagar. 

Personen måste logga in med bank-ID.

Flera skolor varnar för samma sak

Nacka gymnasium är däremot inte ensamma om det här problemet.

Det är ett fenomen som sprider sig.

– Det var en annan skola som kontaktade mig nu och skrev att det är bra att vi uppmärksammar det här, att de har noterat samma sak. De skrev att de får läkarintyg som inte är datummärkta, och kan få läkarintyg för huvudvärk och det skulle man ju aldrig få från en traditionell vårdcentral, säger Johan Lundström.

Vad kan man göra åt det här?

– Jag ser det här som en liten del av ett problem. Om en arbetsgivare kräver in förstadagsintyg från en person som är frånvarande mycket från jobbet, som man har rätt att göra som arbetsgivare... och om då en elev kan missbruka det här kommer det vara ett problem för hela arbetsmarknaden. Man använder appen och säger att man har huvudvärk eller ont i magen.

Nej, enligt Johan Lundström finns det inte mycket att göra. Så länge nätläkarna finns lär problemet existera.

– Ja ja, absolut, det lär det göra. Jag är inte emot ny teknik och jag förstår att det är jättesmidigt, men samtidigt... kontrollen som det innebär att faktiskt gå till en läkare och göra en fysisk besiktning, den är ju på något sätt en garanti att allt ska vara rätt. Om värdet av ett läkarintyg urholkas och inte är trovärdiga längre blir det problematiskt för oss, andra arbetsgivare och Försäkringskassan.

Skolan kan inte göra något

En elev riskerar inga konsekvenser av att använda ett läkarintyg från en nätläkare, oavsett om de faktiskt är sjuka eller inte.

– Vi kan ju inte ifrågasätta ett läkarintyg. Ett läkarintyg är ett läkarintyg. Så vi får ju gå efter det, så är det bara. Vi har inte någon rätt att överklaga eller protestera mot ett läkarintyg. Och det är inte så att vi har krävt att elever ska uppsöka en traditionell vårdcentral eller så. Det här gäller som ett läkarintyg, det värderas på samma sätt som ett läkarintyg från en traditionell vårdcentral, säger Johan Lundström.

"Ingen risk"

SVT har varit i kontakt med Kry, en av de omtalade apparna.

– Våra riktlinjer är tydliga, vi skriver ut sjukintyg där det finns en medicinsk grund för sjukintyg, precis som andra vårdgivare, säger Livia Holm, Sverigechef på Kry, till SVT.

Att man ska kunna lura läkare är inget som Kry tror på.

– Nej det ser jag ingen risk med, säger Livia Holm till SVT.

Däremot ser man allvarligt på problemet som Nacka gymnasium varnar för.

– Om det är så att vi har haft läkare som har utfärdat läkarintyg som rektorer ser som bristfälliga så är det oerhört viktigt att de kontaktar oss så att vi har möjlighet att följa upp med de läkarna som är berörda, säger Livia Holm till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.