Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska skolbarn får pling i mobilen tre gånger i minuten

En högstadieklass på 21 barn. 30 minuters lektionstid. 2 000 notiser i barnens telefoner. 

Dagens Nyheters undersökning som visar hur många meddelanden skolbarn tar emot i mobilen får nu utbildningsminister Anna Ekström (S) att reagera – hon vill förbjuda mobiler på lektionstid. 

– Det är ju helt galet. Det säger sig självt att det är jättesvårt att koncentrera sig på undervisningen om man samtidigt ska ta emot så mycket meddelanden på en så kort tid, säger hon till DN. 

Nu reagerar utbildningsminister Anna Ekström (S) på skolbarns mobilanvändning.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill förbjuda mobiler i skolan. Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

DN har gjort en undersökning där man räknade de notiser i mobilerna som 21 högstadieelever i Gränna tog emot under en halvtimmes lektion.

Resultatet: 2 000 notiser. 

Nu reagerar utbildningsminister Anna Ekström (S). Hon vill förbjuda mobiler på lektionstid, skriver DN

– Vi vill att förbudet ska vara utgångsläget. Läraren ska inte behöva lägga dyrbar lektionstid på att motivera varför elever ska plocka undan mobilerna. Men om läraren tycker att det är lämpligt att ha mobilerna uppe, till exempel för att fota det som står på tavlan, så ska läraren ha möjlighet att säga ja till det, säger Anna Ekström till DN.

Hon jämför saken med lördagsgodis:

– Om det finns en tydlig regel så går barn inte och längtar efter godis hela tiden eftersom de vet att de får äta det på lördag. Om det inte finns någon regel så går de och tjatar.

Av de riksdagspartierna som inte har ministrar i regeringen är det bara Sverigedemokraterna som står bakom förslaget, enligt DN. 

Så blir vädret de kommande dagarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.