Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska skattepengar gick till Colombias kommunistparti

FUSKADE MED BISTÅND. Svenska skattepengar har använts i en valkampanj av Colombias kommunistparti.
Foto: OBS! Bilden är ett montage
Colombias kommunistparti har använt svenska skattepengar under en valkampanj, kan Expressen i dag avslöja.
Vänsterpartiet slussade dit stödet som kom från Sida.
Biståndsfusket upptäcktes när ett statligt institut granskade redovisningarna.
– Jag är skitförbannad och har frågat dem vad i helvete de har gjort, säger Ann-Margarethe Livh (V), ordförande för Vänsterpartiets biståndsorgan, Vänsterns internationella forum.
 Under åren 2007 och 2008 fick Vänsterns internationella forum 260 000 kronor av Sida.
Enligt partiets ansökan skulle pengarna användas till bland annat lokal utbildning av partimedlemmar i Colombia. Men de svenska skattepengarna slussades vidare till kommunistpartiet Partido Comunista Colombiano som i stället använde dem under en valkampanj - i strid med Sidas regelverk.

Upptäcktes under granskning

Det hela uppdagades när Sadev, institutet för utvärdering av internationellt utvecklingssamarbete, granskade redovisningen.
– Av medlen utnyttjades ungefär en tredjedel för valkampanjsändamål, vilket strider mot riktlinjerna för stödet, bekräftar projektledaren Lennart Peck.
Ann-Margarethe Livh som sitter i vänsterpartiets styrelse säger att hon fick kännedom om biståndsfusket för bara några dagar sedan.
– Jag är skitförbannad. Vi har nu beslutat att skicka dit vår sekreterare och en styrelseledamot. De ska åka så snabbt som möjligt.

Ska kräva tillbaks pengarna

Enligt Livh kommer Vänsterns internationella forum nu att kräva tillbaka pengarna som användes under valkampanjen, närmare 100 000 kronor.
Vänsterpartiet har under många år samarbetat med det kommunistiska partiet i Colombia, och det tänker man fortsätta med.
Ann-Margarethe Livh ser inget problem med att partiet stödjer öppet kommunistiska partier - bara pengarna används på rätt sätt.
– Så länge projekten är schyssta och riktar sig till de som är svagast. Vi är fokuserade på kvinnoprojekt, säger hon.

Ville inte svara på frågorna

Sadev konstaterar i sin utvärdering av partiernas biståndsprojekt att det som inträffat i Colombia är "ett tecken på bristande uppföljning från svensk sida".
– Bland utvärderingens rekommendationer ingår förbättrad uppföljning av projekten, säger projektledaren Lennart Peck.
Lars Ohlys pressekreterare meddelade i går att partiledaren inte hade möjlighet att svara på några frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.