Svenska sexturister i Thailand inspelade

Journalisten Joakim Medin granskar svenska sexköpare i Thailand i en ny rapport som han gjort på uppdrag av nätverket Schyst resande.
Foto: JOAKIM MEDIN

De har ett flytt ett Sverige som är "ockuperat av islam". 

Ensamma män med rasistiska åsikter – som betraktar kvinnor som ett stycke kött.

– Det är som att köpa ett kilo fläsk, säger 47-årige sexköparen Mats från Göteborg.

Med dold mikrofon har journalisten Joakim Medin granskat svenskarna som köper sex i Thailand.

Prostitution världen över beräknas varje år dra in runt 186 miljarder dollar, enligt en rapport från EU-parlamentet.

En industri, oftast med grund i fattigdom och desperata människors kamp att få mat för dagen, som svenska män tycks ha omfamnat i stor skala. 

Under en månad i somras wallraffade journalisten Joakim Medin på prostitutionsgatorna i Thailand och utgav sig för att vara lärarstudent intresserad av sexköp.

Uppdragsgivare bakom den rapport han nu presenterat är nätverket Schyst resande, som bland annat Childhood Foundation, Unionen och Svenska kyrkan står bakom. 

Joakim Medin är utrikesjournalist och har tidigare bland annat rapporterat från Syrien.
Foto: SABRI OMAR

Bland männen som Joakim Medin mötte i Bangkok, Phuket och Pattaya uppenbarade sig snabbt ett mönster.

Högutbildade eller industriarbetare, från storstad eller landsbygd, från norr till söder i Sverige – gemensamt för alla var att de var ensamma män som tröttnat på det mångkulturella och jämlika Sverige.

Hugo, 71: ”Tänker aldrig flytta tillbaka”

Sexköparen Hugo, 71, säger i rapporten:

– Jag bor här nu och tänker aldrig flytta tillbaka. Det finns bara muslimer i Sverige nu. De vill inte ha äldre människor länge.

Joakim Medin rapporterat att barnprostitutionen minskat i Thailand men att många män söker sig till unga kvinnor och tjejer i ”gråzonen”, där det är oklart om de är över 18 år.
Foto: JOAKIM MEDIN

Männen gav ofta uttryck för rasistiska åsikter med en negativ syn på mångkultur, invandrare och muslimer, säger Joakim Medin:

– Det som stack ut var den etniska chauvinismen och rasismen, att det var så vanligt.

– Vissa hade nyligen utvandrat från Sverige för att bo där permanent. De hänvisade till en alldeles för stor omfattning muslimer, en islamisk ockupation av Sverige som gjorde att de flydde från Sverige.

LÄS MER: Svenska pensionärernas sjukdomsskräck i Thailand

Medin berättar också att de flesta av männen hade en förlegad kvinnosyn där kvinnan fick rollen som en betjänt.

– Flera av dem gav uttryck för att det var bättre i Thailand för kvinnor var kvinnor, och män var män. Männen fick en service genom sex och att bli ompysslad. Kvinnan hämtar dricka och mat. Hon torkar bort svett och bäddar sängen efter samlag.

Mats, 47: ”Som en finansiell transaktion mellan två individer”

47-årige Mats från Göteborg berättar i rapporten hur han ser sina sexköp ”som att köpa fläsk”:

– Jag har aldrig förkastat prostitution. Jag ser det som en finansiell transaktion mellan två individer, som att köpa ett kilo fläsk.

En prostituerad kvinna med namnskylt.
Foto: JOAKIM MEDIN

– Tjejerna är som svenska tjejer var för 50, 60 år sedan. Om jag är törstig behöver jag inte hämta ett glas vatten själv. Hon hämtar det till mig. Det tror jag attraherar många svenska män. Vem i helvete vill inte bli behandlad som en kung?

Rapporten, som fokuserar på männens berättelser, berättar dock samtidigt om kvinnorna bakom denna ”kungabehandling”.

Om 45-åriga Natalie som säljer sig för att finansiera 26-åriga dotterns studier i Bangkok, så att hon till varje pris aldrig ska behöva hamna tillsammans med mamman på gatan eller i den fattiga by i nordöstra Thailand där hon växte upp.

”Vi är trevliga och snälla mot kvinnorna”

Männen kan enligt Joakim Medin delas in i olika kategorier.

Där finns de som är sexmissbrukare. Några menar att de tar sedan dit de kommer. Andra som i ensamheten letar efter någon att kalla ”flickvän”. Några som tycker att de hjälper kvinnorna genom att ge dem pengar.

Prostitution omsätter 186 miljarder dollar per år världen över.
Foto: JOAKIM MEDIN

– Vi är trevliga och snälla mot kvinnorna, medan andra är elaka mot dem, som indierna och araberna, säger Tobias från Göteborg som är i 60-årsåldern.

Men bakom de glada skålarna på sexgatornas barer skymtade ensamheten – något som förenade alla män som Joakim Medin mötte.

– De här männen framstod först som de gladaste människor jag träffat. 

– Men efter ett antal öl eller drinkar kom det fram att hemma i Sverige var de ensamma. Alla med någon form av bakomliggande trauma och ilska som de försökte finna substitut för eller dämpa genom att köpa sex och dominera någon annan.

Men det är inte bara sexköparna som Joakim Medin pekar ut som problemet. 

Sexköparna berättar ofta om ensamhet när man kommer dem närmare, berättar Joakim Medin.
Foto: JOAKIM MEDIN

Mitt på prostitutionsstråken mötte han också svenska barnfamiljer, äldre par och ungdomar.

– På sätt och vis kan man säga att det är som allra värst på svenskarnas paradisö Phuket, som parallellt med svenska turister och barnfamiljer har en stor prostitutionsindustri som människor passerar rakt igenom utan att kritisera.

”Det är så vanligt. Och ingen protesterar”

Medin vittnar om unga backpacker-tjejer, med feministsymboler på sina tröjor, som dansar tillsammans med prostituerade på en strippscen. En barnfamilj som dricker läsk i en bar, medan en strippa dansar bakom ett glasfönster strax ovanför dem. Och äldre turistpar som vinglar fram med ölglas på en sexgata.

– Problemet är att dessa grupper inte reflekterar över att deras närvaro bidrar till en normalisering. Kan vanliga turister dricka öl bredvid prostituerade så är det lättare för män att ta steget mot att köpa sex. För det är så vanligt. Och ingen protesterar, säger Joakim Medin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.