Svenska Sarah Olsson, 24, greps av polisen i Istanbul under en demonstration. Foto: Reuters och Privat
Svenska Sarah Olsson, 24, greps av polisen i Istanbul under en demonstration. Foto: Reuters och Privat

Svenska Sarah, 24, gripen av turkisk polis

Publicerad

Den svenska frilansjournalisten Sarah Olsson, 24, som greps i Turkiet i går sitter fortfarande frihetsberövad på en polisstation i Istanbul.

Hon kan enligt en turkisk bekant släppas tidigast i morgon.

Hennes syster Hannah har talat med Expressen.se.

– Vi är sjukt oroliga. Det känns inte som det roligaste landet att sitta frihetsberövad i, säger hon.

Utrikesdepartementet bekräftade på söndagen att en svensk kvinna i 25-årsåldern, hemmahörande i Mellansverige, har frihetsberövats i Istanbul.

Efter att ha talat med Expressen.se bekräftar familjen att det rör sig om 24-åriga Sarah Olsson från Stockholm.

Hon fördes bort av polis i samband med demonstrationer på Taksimtorget i Istanbul och har sedan dess suttit på polisstationen i Vatan.

Sarahs syster Hannah fick först under söndagsförmiddagen reda på att hennes syster suttit frihetsberövad under natten.

– Vi pratade i går och då sa hon att hon skulle till Taksimtorget för att titta på demonstationerna, säger Hannah till Expressen.se.

"Det är min syster"

Under dagen har hon varit i kontakt med Utrikesdepartementet.

– De pratar bara hypotetiskt med mig och kan inte bekräfta någonting. De säger att de har sekretess och måste få en bekräftelse av min syster innan de kan ge oss information, säger Hannah och fortsätter:

– Men jag vet ju att det är min syster som är där. Jag ser ju att det är hon på bilderna, säger hon.

I möte med advokat

Enligt UD kommer förhandlingar att hållas först under måndagen och Sarah kommer tills vidare att sitta frihetsberövad. Men enligt en av vännerna som Sarah hälsar på i Istanbul sitter svenskan redan i förhandlingar.

Vännen Ongun Burak Guzel säger till Expressen.se strax före klockan 13 att hon redan förhörts, men att hon nu kommer att hållas kvar ännu en natt i polisens förvar.

Systern och den övriga familjen håller tummarna för att hon ska bli frisläppt redan under söndagen.

– Ja, jag är så sjukt orolig för hur det ska gå för min lillasyster, säger Hannah.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag