Svenska sajter slocknade

Publicerad
Uppdaterad
Alla internetadresser som slutar på .se slocknade på måndagskvällen.
Miljoner svenska internetanvändare drabbades.
- Det var ett planerat uppdateringsarbete hos oss som gick fel, säger Danny Aerts, vd på Stiftelsen för internetinfrastruktur.
Enligt Danny Aerts startade avbrottet vid klockan 22 i går kväll och pågick under ungefär 20 minuter.
Samtliga internetadresser som slutar på .se drabbades.
– Vi fick genast ett larm om att det var fel på en uppdateringsfil hos oss. Så vi åtgärdade det omedelbart. Hur det kunde ske vet jag inte riktigt. Vi har flera team som undersöker det nu.

Hundratusentals sidor

Flera stora svenska sajter hade problem.
– Men eftersom avbrottet var så kort så drabbades de popläraste sajterna sannolikt minst. För de har ofta information lagrad länge hos sin internetleverantör och behöver inte uppdatera mot oss så ofta, säger Aerts.
Nu ska alla problem vara åtgärdade hos Stiftelsen för internetinfrastruktur, enligt Aerts.
– Om någon sajt fortfarande krånglar så beror det på att den bredbandsleverantör de har inte har uppdaterat sin information gentemot oss. '
Enligt Danny Aerts har något liknande inte hänt på senare år i Sverige.
– Inte vad jag kan komma ihåg på de senaste tio åren i alla fall, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag