Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska regeringen vill bygga Kinacenter

Den svenska regeringen hoppas på att kunna bygga upp ett KinacenterFoto: JU PENG / XINHUA/AVALON.RED B950

Den svenska regeringen hoppas på att kunna bygga upp ett Kinacenter – för att samla kunskap om den växande stormakten. 

Pengarna som ska användas för byggnationen kommer att anslås i samband med att Sveriges nya Kinastrategi offentliggörs inom de närmaste dagarna skriver SVT

På grund av sviktande relationer med stormakten Kina har Sveriges utrikesdepartement sedan länge arbetat med en nationell Kinastrategi. 

Relationen med landet har sedan ett tag tillbaka varit ansträngd bland annat på grund av den låsta situationen med den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. 

Därför anser den svenska regeringen att man behöver en strategi på nationell nivå för den växande stormakten. Detta trots att EU sedan tidigare har gemensamma riktlinjer kring hur man ska hantera Kina. 

Vill öka kunskapen 

Till SVT Nyheter säger Annika Söder, kabinettssekreterare på UD, att Kina är en ”utmaning”. 

– Det finns stora problem i Sveriges relation med Kina. Men det finns även många möjligheter. Det är därför bra att lägga på några ledstänger så vi i slutändan hamnar rätt. 

Sylvia Schwaag Seger är prorektor vid Lunds universitet och berättar för kanalen att hon tycker Sverige har varit långsamma med att förstå Kinas ökande inflytande i världen. Hon säger även att det är möjligt att öka kunskapen om enpartistaten trots att landet i övrigt är väldigt slutet. 

– Kina vill kunna stärka sitt land med teknik och innovation. Sverige har inte tagit det på allvar eller förstått att Kinas inflytande i världen ökar. 

Enligt SVT pågår även diskussioner om att skapa ett kunskapscenter om Ryssland och världens kärnvapenhot.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.