Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska protesten mot de ryska stridsflygen

”Kan tolkas som ett hot”.
Fyra ryska stridsflyg kränkte svenskt luftrum utanför Gotland i förra veckan.
Foto: Försvarsmakten
Efter kränkningen kallades en rysk diplomat upp till UD.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands ambassad i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sverige protesterar mot den ryska kränkningen i förra veckan.

Fyra ryska stridsplan flög in i svenskt luftrum.

En av ambassadens diplomater har varit kallad till Utrikesdepartementet.

”Vid mötet markerade UD skarpt mot det ryska agerandet”, skriver UD i en kommentar. 

Det var två ryska jaktplan SU 27 och två attackplan SU 24, som i onsdags i förra veckan kränkte svenskt luftrum. Kränkningen var kortvarig och skedde öster om Gotland, över hav. Planen lämnade svenskt område sedan två Gripenplan i incidentberedskapen lyft från flygplatsen i Visby och fått kontakt med inkräktarna.

Den ryska kränkningen upplevdes som extra fräck eftersom den utspelade sig samtidigt som försvarsminister Peter Hultqvist och hans finska kollega Antti Kaikkonen följde en samövning som svenska och finska flygvapnet bedrev utanför Gotland.

Fyra ryska stridsflygplan som kränkte svenskt luftrum öster om Gotland i onsdags i förra veckan fotograferades från ett av de svenska Gripen-planen.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN

”Den ryska kränkningen av svenskt luftrum är självfallet helt oacceptabel. Det kommer att leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida. Svensk suveränitet och territorium ska alltid respekteras”, skrev försvarsminister Peter Hultqvist (S) i ett sms till nyhetsbyrån TT.

När Expressen i torsdags ställde frågor till UD om någon diplomat kallats upp kom ett dunkelt svar ett antal timmar senare från UD:s presstjänst.

”Peter Hultqvist sa i går att den ryska kränkningen av svensk luft kommer att ”leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida”. Vad gör UD?

Det finns etablerade procedurer för denna sortens ärenden. I dessa ingår att kalla upp representant från kränkande nation till UD. Procedurerna tillämpas även i detta fall”, skrev UD:s presstjänst.

Svensk protest mot stridsflygen

På måndagen kom UD:s presstjänst plötsligt med ett förtydligaste sedan Expressen på nytt ställt frågor om det var en svensk protest att vänta.

”Med anledning av Rysslands kränkning av det svenska luftrummet kallades en representant för Ryssland upp till UD i torsdags. Vid mötet markerade UD skarpt mot det ryska agerandet”.

Mötet ägde rum mellan tjänsteförrättande enhetschef på UD:s enhet för Europeisk säkerhetspolitik och ett ambassadråd vid ryska ambassaden, uppger UD:s presstjänst.

De fyra flygplanen som kränkte svenskt luftrum hade lyft från den ryska enklaven Kalininrad. Efter incidenten har det funnits olika teorier om bakgrunden till kränkningen. Handlande det om att testa vakenheten hos den svenska luftbevakningen? Reaktionstiden hos incidentberedskapen?

– Det mest sannolika är att ryssarna ville markera att de gör vad de vill, även i svenskt luftrum . Och det här är inget som några enskilda piloter kan göra på egen hand. Det kommer uppifrån, från högsta ort, säger en militär källa till Expressen.

Ingen ansvarig har gått att nå på Rysslands ambassad i Stockholm eftersom alla är lediga i dag och i morgon tisdag.


Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Se också: 

Fyra ryska flygplan kränkte svenskt luftrum öster om Gotland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.