Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska präster ger stöd

Efter en akut förfrågan från Räddningsverkets insatsstyrka i Thailand åkte nio svenska präster på fredagen till pagoder och andra provisoriska bårhus i katastrofområdet.
- Prästerna ska vara där och ge stöd till människor som letar efter anhöriga, säger den svenske prästen Yngve Kalin. De ansluter sig till annan krispersonal som redan finns på platsen. Kalins bedömning är att de flesta svenskar som söker sig till templen inte vet var deras anhöriga befinner sig. Men det finns också de som redan nåtts av dödsbud och har fått information om att kroppen förts till en viss pagod. Prästernas roll de närmaste dagarna blir att ge traumastöd till dessa drabbade. - Det är ingen rolig syn de anhöriga möter där. Vi måste kunna hantera den situationen, och präster är vana vid kris och sorg, säger Greta Svensson, pressansvarig vid Räddningsverket i Phuket. I Krabi samlas fortfarande kroppar från de många öarna utanför kusten, inte minst ön Phi Phi. - De döda förs till ett provisoriskt bårhus i en pagod, berättar Lars Johansson vid Räddningsverket i telefon. Många svenska anhöriga har kommit till staden, där styrkan finns närvarande med stödpersoner på ett hotell omkring två mil från pagoden och också inne i pagodområdet. Avråds besöka bårhus Avråder ni anhöriga från att ta sig till dessa provisoriska bårhus? - Ja, säger Greta Svensson bestämt. - De kan ändå inte göra något. Det finns experter från olika länder som deltar i identifieringsarbetet, och dessutom finns det risk för sjukdomar där, förklarar hon. Under fredagen reser en krisgrupp till Khao Lak-områdets pagoder, norr om Phuket, dit allt fler kroppar förs. - Man har ju börjat röjningsarbetet i massorna där nu, och då hittar man fler döda, berättar Lars Johansson. Enligt thailändsk polis har man vid Wat Ban Muang, ett av de stora provisoriska bårhusen i Khao Lak-området, börjat använda nya rutiner för hanteringen av döda. Vävnadsprover och bilder tas och kroppen ges ett nummer. Bilderna sätts upp på anslagstavlor vid pagoden, så att anhöriga inte behöver gå omkring bland liken. Dessutom ska den thailändska organisationen Ruamkatunya lägga ut bilderna på sin hemsida.

18 svenska präster

De nio prästerna utgör hälften av det totala antalet präster som Svenska kyrkan har på plats i katastrofområdet. Den andra hälften av dem fortsätter arbetet som inleddes i onsdags med att finnas tillgängliga på sjukhus och på flygplatsen. - Det upplevs som väldigt viktigt. De vi träffade på sjukhusen i går (torsdag) är ofta dubbeldrabbade – de är skadade och nästan alla saknar minst en anhörig, säger Yngve Kalin. Den svenska insatsstyrkan finns i sedan i onsdags i både Phuketområdet och i Krabi. Den leds av Räddningsverket och samarbetar med Röda Korset och Svenska kyrkan. Styrkan förstärks under fredagen med ytterligare personal. Åtta personer från Räddningsverket satt på fredagsmorgonen på flyget på väg från Sverige till det katastrofdrabbade södra Thailand, där ambassadör Jonas Hafström uppskattar antalet saknade svenskar till 3 500 personer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!