Svenska präster ger stöd

Publicerad
Uppdaterad
Efter en akut förfrågan från Räddningsverkets insatsstyrka i Thailand åkte nio svenska präster på fredagen till pagoder och andra provisoriska bårhus i katastrofområdet.
- Prästerna ska vara där och ge stöd till människor som letar efter anhöriga, säger den svenske prästen Yngve Kalin. De ansluter sig till annan krispersonal som redan finns på platsen. Kalins bedömning är att de flesta svenskar som söker sig till templen inte vet var deras anhöriga befinner sig. Men det finns också de som redan nåtts av dödsbud och har fått information om att kroppen förts till en viss pagod. Prästernas roll de närmaste dagarna blir att ge traumastöd till dessa drabbade. - Det är ingen rolig syn de anhöriga möter där. Vi måste kunna hantera den situationen, och präster är vana vid kris och sorg, säger Greta Svensson, pressansvarig vid Räddningsverket i Phuket. I Krabi samlas fortfarande kroppar från de många öarna utanför kusten, inte minst ön Phi Phi. - De döda förs till ett provisoriskt bårhus i en pagod, berättar Lars Johansson vid Räddningsverket i telefon. Många svenska anhöriga har kommit till staden, där styrkan finns närvarande med stödpersoner på ett hotell omkring två mil från pagoden och också inne i pagodområdet. Avråds besöka bårhus Avråder ni anhöriga från att ta sig till dessa provisoriska bårhus? - Ja, säger Greta Svensson bestämt. - De kan ändå inte göra något. Det finns experter från olika länder som deltar i identifieringsarbetet, och dessutom finns det risk för sjukdomar där, förklarar hon. Under fredagen reser en krisgrupp till Khao Lak-områdets pagoder, norr om Phuket, dit allt fler kroppar förs. - Man har ju börjat röjningsarbetet i massorna där nu, och då hittar man fler döda, berättar Lars Johansson. Enligt thailändsk polis har man vid Wat Ban Muang, ett av de stora provisoriska bårhusen i Khao Lak-området, börjat använda nya rutiner för hanteringen av döda. Vävnadsprover och bilder tas och kroppen ges ett nummer. Bilderna sätts upp på anslagstavlor vid pagoden, så att anhöriga inte behöver gå omkring bland liken. Dessutom ska den thailändska organisationen Ruamkatunya lägga ut bilderna på sin hemsida.

18 svenska präster

De nio prästerna utgör hälften av det totala antalet präster som Svenska kyrkan har på plats i katastrofområdet. Den andra hälften av dem fortsätter arbetet som inleddes i onsdags med att finnas tillgängliga på sjukhus och på flygplatsen. - Det upplevs som väldigt viktigt. De vi träffade på sjukhusen i går (torsdag) är ofta dubbeldrabbade – de är skadade och nästan alla saknar minst en anhörig, säger Yngve Kalin. Den svenska insatsstyrkan finns i sedan i onsdags i både Phuketområdet och i Krabi. Den leds av Räddningsverket och samarbetar med Röda Korset och Svenska kyrkan. Styrkan förstärks under fredagen med ytterligare personal. Åtta personer från Räddningsverket satt på fredagsmorgonen på flyget på väg från Sverige till det katastrofdrabbade södra Thailand, där ambassadör Jonas Hafström uppskattar antalet saknade svenskar till 3 500 personer.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag