Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska politikerna om valresultatet i Frankrike

"Mellan de båda föredrar jag Marine Le Pen", säger Jimmie Åkesson till Sverige radios Ekot.Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
"Mycket kan hända till 7 maj men mycket talar för Macron", skriver Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra på Twitter.Foto: Henrik Montgomery/TT
"Historisk framgång för Mélenchon och fransk vänster i presidentvalet. Tyvärr verkar resultatet inte räcka till att slå ut Le Pen", skriver Jonas Sjöstedt, V, på Twitter.Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson föredrar högerextrema Marine Le Pen framför oberoende Emmanuel Macron.

Men de första preliminära valresultaten från Frankrike visar att det har gått sämre för Le Pen än väntat.

– Vågen som alla är rädda för kanske inte är fullt så stark man föreställer sig, säger före detta utrikesminister Carl Bildt i SVT:s "Agenda".

Det var rekordjämnt mellan fyra presidentkandidater inför första omgången av presidentvalet i Frankrike. Det stod mellan Emmanuel Macron, Marine Le Pen, François Fillon och Jean-Luc Mèlenchon.

Enligt preliminära resultat går Nationella Frontens Marine Le Pen och oberoende Emmanuel Macron vidare.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet i Frankrike

 

På söndagskvällen gästade den förre statsministern och utrikesministern Carl Bildt, M, SVT:s "Agenda" för att prata om det franska presidentvalet. Han analyserade valresultatet tillsammans med Anne-Francoise Hivert, korrespondent på franska Le Monde.

 

 

Carl Bildt: Sämre val för Le Pen

– Det förefaller som att Marine Le Pen har gjort ett något sämre val än opinionsundersökningarna visat. Hon har legat på 25 plus, säger Carl Bildt i Agenda.

Med 84 procent av rösterna räknade får Macron 23,35 procent av väljarnas stöd – jämfört med Le Pens 22,45 procent.

Många trodde att det senaste terrorattentatet i Paris, där polisen Xavier Jugelé sköts ihjäl på Champs-Elysées i torsdags, skulle gynna Marine Le Pen. Särskilt i samband med att det har talats om en högervåg i Europa.

Men det har inte gått lika bra som väntat.

 

LÄS MER: Fransmännens rädsla ger Le Pen chansen

 

– Den här vågen som alla är rädda för, på goda grunder, kanske inte är fullt så stark man föreställer sig. Men det är för tidigt att veta, säger Carl Bildt i Agenda.

Åkesson föredrar Le Pen

Samtidigt uttalar sig svenska politiker om valresultatet. Jimmie Åkesson hoppas på Le Pen framför Macron.

– Mellan de båda föredrar jag Marine Le Pen, säger SD-ledaren till Sverige radio.

 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Jimmie Åkesson är ingen Marine Le Pen

Marine Le Pen blev en av två kandidater som gick vidare till andra valomgången, tillsammans med Emmanuel Macron.Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Utrikesminister Margot Wallström, S, säger att regeringen inte spekulerar i vem som kommer att vinna.

– Det är upp till det franska folket att välja sin president. Presidentvalet följs av de viktiga parlamentsvalen som äger rum i juni, säger hon i en kommentar till Expressen.

Samtidigt gratulerar hon Macron för att ha gått vidare i valet.

– Regeringen tror på samarbete grundat på demokratiska värderingar, ett starkt EU, frihandel och öppna, toleranta samhällen.

Svenska politiker håller på Macron

Liberalernas partiledare Jan Björklund är också han nöjd över att det har gått så pass bra för Macron.

– Jag är glad som liberal att det här verkar bli valresultatet, men jag tror att Macron får det svårt att få en parlamentarisk bas, säger han till SR.

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf uttrycker sitt stöd för "En marche"-rörelsens kandidat.

 

 

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra skriver på Twitter att det vore bra för EU om Macron vinner.

 

 

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt däremot gläds över vänsterns framgångar. Yttervänsterns kandidat Jean-Luc Mélenchon var med bland de fyra i toppstriden.

"Vänstern större än S i Frankrike, liksom i Nederländerna, Cypern, Island, Grekland, Irland samt jämnstora i Spanien. Nya tider", skriver V-ledaren på Twitter.

 

 

Den 7 maj hålls det slutliga presidentvalet i Frankrike. Enligt Carl Bildt är två veckor en "väldigt lång period" i en valrörelse. Mycket kan hända.

Men han tror inte på vinst för Le Pen. Och i en ny mätning från Ipsos leder Macron med 62 procent mot Le Pens 38 procent.

– Det ska väldigt mycket till för att hon ska vinna. Men val är val, två veckor är lång tid och osvuret är bäst. Det gäller att fortsätta kampen, säger Carl Bildt i SVT.

"Har varit otydlig om sin politik"

Emmanuel Macron har fått en del kritik för att föra en otydlig politik. Enligt Anne-Francoise Hivert på Le Monde har man skämtat om honom i den franska pressen.

– Skämtet har varit att han själv inte vet vad han står för. Han är inte vänster, inte höger. Han skulle var i mitten men det är han inte riktigt heller, säger hon i Agenda.

Emmanuel Macron gick vidare till andra valmomgången. Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Macron utstött efter affären med sin 24 år äldre lärarinna

 

– I parlamentet kommer han inte ha någon majoritet. Då måste han arbeta med de klassiska partierna. Han har varit otydlig om sin politik. Om det var medvetet för att han vet att han måste manövrera eller på grund av grundläggande otydlighet återstår att se, säger Carl Bildt i programmet.