Drygt 200 regnbågsekipage rullade genom huvudstaden och arrangörerna räknade med minst 45 000 personer i Prideparaden.
– Pride är jättebra för det handlar om alla människors lika värde och rätten att få vara sig själva, säger Jens Röhl, 43, från Berlin, som för första gången var på Pride i Stockholm.
Ytterligare en person som kom för att titta på Pridetåget var Michaela Forsén, 27, från Knivsta.
– Pride står för allting, så som kärlek och allas lika rättigheter. Därför är det så viktigt att vara här och stötta. Men man ska stötta alltid, varje dag, inte bara under Prideveckan, säger hon.
"Alla ska känna sig välkomna"
Statsminister Stefan Löfven (S) var på plats. Förra året var han bortrest men deltog i år för att stödja hbtq-rörelsen efter attacken mot gayklubben Pulse i Orlando i USA.
– Vårt samhälle har ett ansvar för alla. Vi ställer upp i den här typen av sammanhang eftersom det är viktigt att visa engagemang. Alla ska känna sig välkomna in i vårt samhälle, säger Stefan Löfven.
Från regeringen deltog även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i tåget.
Flera partiledare deltog
Ebba Busch Thor blev första kristdemokratiska partiledaren någonsin som deltog i paraden. Frågan är omstridd i partiet. Ett av motargumenten har varit att arrangörernas värderingar om insemination och surrogatmödraskap går emot partiets värderingar. Busch Thor har sagt att hon deltar för att stå upp för alla människors lika värde.
– I dag går vi i Pride. För friheten att vara den du är och tryggheten att älska den du älskar, skriver Busch Thor på Twitter.
Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt deltog samt Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

– I dag går jag i Prideparaden, för att Sverige ska vara tryggt för alla, alltid och oavsett vem du älskar, säger hon på Twitter.
Och flera deltog inte
Centerpartiets Annie Lööf kom dock inte.
– Hon har gått på Pride flera gånger och har nyligen varit på demokraternas konvent i USA, säger pressekreteraren Jonas Nyström.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, Liberalernas ledare Jan Björklund och Feministiskt Initiativs partiledare Gudrun Schyman kom inte heller.
– Hon går inte i Prideparaden i år, säger Schymans pressekreterare Henrik Byström.
Precis som förra året var Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson inte välkommen på festivalen. Åkesson menar att obscena inslag, nakenhet och allmän sexualisering förtar det viktiga budskapet.
– Kan man garantera att de obscena delarna försvinner, kan vi också överväga att delta i Pride, har han sagt till TT.
Tumult utbröt
Strax före klockan 16 öppnades himlen och regnet vräkte ner. Människor flydde under tak och fällde upp paraplyer. Regnskuren var däremot över på tio minuter och glädjetåget kunde fortsätta mot slutstationen Östermalms IP, som är platsen för Pride park.
Men innan tåget nådde sin slutstation hann tumult utbryta. Nordisk ungdom bröt sig in i paraden med banderoll för att demonstrera mot Pride.