Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla partier emot Polens hbtq-politik – utom SD

Sifo-mätningen publicerades i slutet på oktober.
SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren (bilden), Charlie Weimers och Jessica Stegrud lade ner sina röster.
Foto: SVEN LINDWALL
Alla svenska EU-parlamentariker röstade för resolutionen – utom Sverigedemokraterna som la ner sina röster.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

EU-parlamentet fördömer Polens hållning mot hbtq-personer.

Alla svenska EU-parlamentariker röstade för resolutionen – förutom Sverigedemokraterna som la ner sina röster.

– Att vi avstår innebär att det finns enskilda saker i förslaget vi delar, men att det inte är EU:s jobb att driva på eller igenom, säger SD:s presschef Henrik Gustafsson.

Delar av Polen har under det senaste året fått zoner som är fria från vad landet kallar ”hbtq-ideologi”. Det sistnämnda begreppet tas upp specifikt i den motion som röstades igenom i Europaparlamentet i onsdags.

Vad är en resolution?

En resolution är en text som slår fast, eller rekommenderar, principer eller handlingsvägar i en specifik fråga. Den kan också fördöma vissa företeelser eller handlingsmönster.

I EU går det till så att medlemsländernas parlamentariker röstar om en motion, och om den antas så blir det en resolution.


Källa: NE och Europeiska rådet

Resolutionen innebär flera klargöranden av parlamentets hållning gentemot intolerans mot hbtq-personer. Den kräver även att Polen ska dra tillbaka lagstiftning som angriper hbtq-personers rättigheter och att landet ska fördöma diskriminering av dessa personer.

Nationalistiska partiet Lag och rättvisas ledare, Jarosław Kaczyński, anser till exempel att sexualkunskap och information om homosexualitet för skolbarn är ”attacker mot familjer och barn”.

Inför höstens val målade partiet upp homosexuella som ”ett hot mot den polska identiteten”.

SD-parlamentarikerna la ner sina röster

Alla svenska EU-parlamentariker röstade för motionen – förutom Peter Lundgren, Charlie Weimers och Jessica Stegrud. De tre parlamentarikerna från Sverigedemokraterna valde i stället att lägga ner sina röster, vilket tidningen QX var först med att rapportera om. 

”De främsta offren som drabbas av angrepp mot hbti-personers rättigheter är barn och unga som bor på landsbygden och i småstäder”, skriver tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll, S, i ett SD-kritiskt inlägg på Facebook.

Charlie Weimers.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jessica Stegrud.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Henrik Gustafsson, presschef på SD, säger till Expressen att partiet värnar medlemsländernas rätt till självbestämmande. 

– Vårt utgångsläge i varje enskild fråga är att förhålla oss till, samt värna, medlemsstaternas suveränitet. I högsta möjliga mån röstar vi, oavsett sakfrågan, på ett sätt som innebär att EU inte ges inflytande och makt över andra länder eller över nationella parlament och politiker. Att vi avstår innebär att det finns enskilda saker i förslaget vi delar, men att det inte är EU:s jobb att driva på eller igenom.

I Sverigedemokraternas partigrupp, ECR, ingår bland annat 24 parlamentariker från Lag och rättvisa.

Röstade ni så här för att ni ingår i samma partigrupp som Lag och rättvisa?

– Vi är fria att rösta precis som vi vill oavsett medlemspartners i ECR, till skillnad från de flesta andra partigrupper. I regel finns det en forcerande partipiska som tvingar fram beslut och då inte minst i känsliga frågor. Där har vi en frihet att göra det vi tycker känns rätt sett till vad vi lovat våra väljare.


SD:s attack efter anklagelserna mot Brå:

Personal vittnar om partisk forskning på myndighet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.