Säpo rustar för intrång under valrörelsen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ryssland anklagas för att ha försökt påverka valen i såväl Frankrike som i USA.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AP
Säpo varnar för att svenska valrörelsen kan utsättas för attacker.

Både under det amerikanska och det franska presidentvalet utsattes kandidaterna för hackerattacker.

Nu växer oron för dataintrång under den kommande valrörelsen i Sverige.

Säpo har fått i uppdrag att informera partierna om hur de skyddar sig, rapporterar SVT:s "Agenda".

Under den amerikanska valrörelsen förra året utsattes det demokratiska partiet av en hackerattack. Den ledde bland annat till att interna e-postmeddelanden läckte ut, något som många tror kan ha påverkat valresultatet. Även i det franksa valet slog hackare till mot presidentkandidaten Emmanuel Macron. Motsvarande 14,5 gigabyte data - omkring 70 000 filer - bestående av mejl och andra dokument tillgängliggjordes på en sajt. 

Ryssland har beskyllts för att ligga bakom de båda hackerattackerna.”Vi anser, baserat på omfattningen och känsligheten i dessa ansträngningar, att bara den högsta ryska ledningen kan ha auktoriserat dessa aktiviteter” heter det från USA:s håll.

Svenska partier varnas för hackerattacker

Nu växer oron för dataintrång även under den kommande valrörelsen i Sverige. Säpo har därför fått i uppdrag av regeringen att informera partierna om riskerna – och hur de skyddar sig.

– På regeringen och riksdag, där skulle jag säga att där har man det här systematiska säkerhetsarbetet, där har man nog vidtagit en hel del åtgärder. Men problemet är de politiska partierna, som oftast inte har den typen av resurser, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschefen på Internetstiftelsen i Sverige, IIS – som ansvarar för domännamnen .se och .nu till SVT:s "Agenda". 

"Jag tänker en hel del på det, hur jag mejlar, vilka nät jag använder och på att byta lösenord med mera", säger Caroline Szyber, riksdagsledamot för Kristdemokraterna till SVT:s Agenda.
Foto: YLWA YNGVESSON

Med anledning av att hackerattacker blivit mer vanligt förekommande finns det ett nytt slags säkerhetstänkt bland många svenska politiker.

– Jag tänker en hel del på det, hur jag mejlar, vilka nät jag använder och på att byta lösenord med mera. Det är en ny sorts säkerhetstänk som vi enskilda ledamöter kanske inte haft tidigare, säger Caroline Szyber, riksdagsledamot för Kristdemokraterna till SVT:s Agenda.


"Agenda" visas i SVT2 den 21 maj klockan 21.15.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.