Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska par testar nytt manligt preventivmedel

Ett manligt preventivmedel testas på Karolinska institutet. Foto: LISA MATTISSON EXP
Foto: EVGENIY

Ett manligt preventivmedel testas på Karolinska institutet i Stockholm.

Gelen smörjs in på axlarna och överarmarna och ska hämma spermieproduktionen.

– Det är hur smidigt som helst. Superenkelt. Man smörjer bara axlarna med en klick på varje axel och sedan är det klart, säger Erik, 26, till TT.

P-gel – ett manligt preventivmedel som testas på Karolinska institutet i Stockholm. Gelen smörjs in på axlarna och överarmarna, och ska hämma mannens spermieproduktion, skriver SVT.

– Det är få studier som har tagit sig så långt som den här har gjort, att man ska se om kvinnorna blir gravida, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog och forskare, till SVT.

Studien, som finansieras av amerikanska hälsomyndigheten, genomförs i flera länder och på Danderyds sjukhus i Stockholm ska uppemot 60 par få testa gelen.

”Stort intresse”

Sjukhuset annonserade och letade efter par på sin Facebooksida och flera hundra har redan hört av sig.

För att få delta i studien måste paret bestå av en man i åldern 18 till 50 år, och en kvinna i åldern 18 till 34 år. Båda måste vara friska och mannen ska ha normal spermieproduktion. Paret ska bo i Stockholmsområdet, då man måste ta en hel del spermaprov.

Snart kan ett manligt preventivmedel finnas. Foto: JOACHIM WALL

– Vi har haft killar som har hört av sig då och då när det stått någonting i media, men att det skulle vara så här stort intresse är överväldigande, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet.

Den 26-årige studenten Erik är en av dem som deltar. Han smörjer varje morgon in båda sina axlar med en kräm som innehåller hormonet nesteron, som hämmar spermieproduktionen. Krämen innehåller även testosteron, då en möjlig biverkan av nesteron är impotens.

– Det är hur smidigt som helst. Superenkelt. Man smörjer bara axlarna med en klick på varje axel och sedan är det klart, säger han till TT.

Ökad sexlust

Paren ska använda p-gelen under ett år som det enda preventivmedlet. Innan man påbörjar testet ska mannen ta prover för att se till att han inte har mer än en miljon spermier per milliliter. Han anses då vara tillfälligt steril. Efter ett år vill man se att fertiliteten återkommer.

Man kommer under studiens gång se om gelen ger mannen några biverkningar. Det man än så länge sett är en liten ökad sexlust.

Erik är inte oroad över eventuella biverkningar och barn har han redan. Han tycker att det vore bra med ett preventivmedel för män.

– Det är viktigt att det finns ett alternativ. Förr i tiden var det alltid kvinnans fel om ett par inte blev gravida. Nu har vi kommit längre än så, men det behövs ändå resurser för att bli mer jämställda och det här är ett steg på vägen, säger Erik till TT.