Massor av människor har fått sina övervakningskameror hackade och utlagda på en sajt på nätet. Foto: SANNA DOLCK / KVPMassor av människor har fått sina övervakningskameror hackade och utlagda på en sajt på nätet. Foto: SANNA DOLCK / KVP
Massor av människor har fått sina övervakningskameror hackade och utlagda på en sajt på nätet. Foto: SANNA DOLCK / KVP
Allt är samlat på en webbplats som drivs av en man i Moldavien som den danska tidningen Politiken kommit i kontakt med. Foto: SANNA DOLCK / KVPAllt är samlat på en webbplats som drivs av en man i Moldavien som den danska tidningen Politiken kommit i kontakt med. Foto: SANNA DOLCK / KVP
Allt är samlat på en webbplats som drivs av en man i Moldavien som den danska tidningen Politiken kommit i kontakt med. Foto: SANNA DOLCK / KVP
Att kamerornas bilder strömmas på hemsidan är utan vetskap för dem som äger övervakningsprylarna. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLAtt kamerornas bilder strömmas på hemsidan är utan vetskap för dem som äger övervakningsprylarna. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Att kamerornas bilder strömmas på hemsidan är utan vetskap för dem som äger övervakningsprylarna.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på IIS. Foto: Sara ArnaldAnne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på IIS. Foto: Sara Arnald
Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på IIS. Foto: Sara Arnald

Svenska övervakningskameror hackade – livesänds på nätet

Publicerad

300 övervakningskameror i Sverige är hackade och livesänder direkt på nätet. Det uppger Aftonbladet.

Totalt sett handlar det om 70 000 kameror världen över som samlats på en hemsida.

– Man borde ställa högre krav på leverantörerna av kamerorna, säger IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund-Löwinder.

En av de värsta framtidsmardrömmarna är att vem som helst kan se vad du gör hela tiden – utan att du vet om det. Till och med när du befinner dig i ditt eget hem.

Det är nu verklighet för massor av människor som fått sina installerade övervakningskameror hackade och utlagda på en moldavisk sajt på nätet, enligt den danska tidningen Politiken. Det gäller även många offentliga övervakningssystem, och drygt 300 av alla kamerorna finns i Sverige, skriver Aftonbladet.

– Han behöver nog inte ens hacka kamerorna i många fall, många av dem är exponerade på nätet eftersom de saknar lösenordsskydd, säger IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund-Löwinder som är säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige. 

Tycker inte att han gör fel

Mannen som ligger bakom sajten tycker inte att det han gör är fel.

”Alla vet vad för typ av närvaro en kamera ger. Och de flesta har installerat den med sina egna händer”, skriver han till Politiken.

Och tillägger:

”När jag är osäker på om folk vill att innehållet ska vara offentligt tar jag bort den så fort som möjligt.”

Att kamerornas bilder strömmas på hemsidan är utan vetskap för dem som äger övervakningsprylarna. Foto: NICLAS TILOSIUS

Strömmas utan vetskap

Men att kamerornas bilder strömmas på hemsidan sker utan vetskap för dem som äger dem. De är i många fall hackade med hjälp av robotar som knäckt användarnamnen och lösenorden, sannolikt i synnerhet hos dem som inte ändrat de förinställda uppgifterna. Exempelvis kan robotarna ha testat med ”admin” som användare och ”password” som lösen.  

– Man borde ställa högre krav på leverantörerna. Det kunde ju vara precis som du får med hemmaroutern – du får en klisterlapp med lösenord på baksidan som du måste mata in. Det finns inte på kameror, där är det bara plug and play, säger Anne-Marie Eklund-Löwinder.

Japan och USA

Det rör sig alltså om drygt 300 stycken i Sverige, och siffran globalt sett är stor. Hittills har över 70 000 bildströmmar hackats och lagts ut. De flesta i Japan och USA.

Upphovsmannen påstår att han har koll på vad som sänds ut och att om man mailar honom och begär att han ska ta bort en viss kamera så gör han det.

Men om man själv vill förhindra att man hamnar i bild från sin egen övervakningskamera på en främmande webbsida – hur gör man då? 

Det finns en sökmotor, shodan.io, som kan användas för att se man är är exponerad, säger Anne-Marie Eklund-Löwinder.

Man måste lösenordsskydda kameran och videoströmmen.

– Och sen ska man kanske ställa frågan vad är syftet med den här kameran: är det nödvändigt att ha den, och ha den ansluten till nätet?

Kan man bli ofrivilligt synad även av kameran på sin dator exempelvis?

– Det är lite i en annan liga, de kamerorna är installerade i datorn, så man måste ta sig in den vägen. 

 

Mannen med den moldaviska sajten har samlat strömmarna. Om han också ligger bakom själva hackerdelen av kamerorna är oklart. Expressen har sökt mannen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag