Svenska och finska soldater i övning

I en unik övning i stadsmiljö tränar för första gången svenska och finska soldater sida vid sida.
Foto: NIKLAS SVENSSON
Soldaterna tränar på försvarsmaktens hypermoderna träningsanläggning i Kvarn i Östergötland.
Foto: NIKLAS SVENSSON
– Vi vet vilka våra grannar är, och vi vet också vilka som är våra vänner, säger arméchefen Karl L E Engelbrektsson.
Foto: NIKLAS SVENSSON
Över 16 000 soldater deltar i övningen som uppges vara den största i Sverige på 20 år.
Foto: NIKLAS SVENSSON
På området finns inte mindre än 42 olika byggnader, några av dem kulisser utan tak.
Foto: NIKLAS SVENSSON

KVARN. Sverige och Finland gör gemensam sak mot Vladimir Putin – på svensk mark – inför den största svenska militärövningen på 20 år.

I en unik övning i stadsmiljö tränar för första gången svenska och finska soldater sida vid sida på försvarsmaktens hypermoderna träningsanläggning i Kvarn i Östergötland.

– Vi vet vilka våra grannar är, och vi vet också vilka som är våra vänner, säger arméchefen Karl L E Engelbrektsson.

I januari i år varnade den förra arméchefen Anders Brännström för att Sverige kan vara i krig "inom några år" – ett kontroversiellt uttalande som ledde till politisk debatt.

I dag heter arméchefen Karl L E Engelbrektson, och han vill inte upprepa det som företrädaren sa:

– Jag yttrar mig inte om den reella krigsrisken. Jag som militär gör det som mina politiker säger till mig.

Men det är Ryssland du tänker på i första hand?

– Våra grannar, det vet vi vilka de är. Och vilka som är vänner vet vi också.

Varför är ni så rädda för att nämna Ryssland?

– Det är internationella relationer, och de utförs på diplomatisk nivå. Vi militärer utför de uppgifter vi får till oss.


LÄS MER: Varningen: Putin kan testa gränserna


Över 16 000 soldater deltar i övningen

Tillsammans med sin finländske kollega, arméchefen Seppo Toivonen, besökte Engelbrektson i går markstridsskolans hypermoderna träningsanläggning i Kvarn i Östergötland.

Det är första gången ett finskt förband genomför en repetitionsutbildning utomlands, enligt försvarsmakten, och en viktig generalrepetition inför nästa års jätteövning, Aurora.

Över 16 000 soldater deltar i övningen som uppges vara den största i Sverige på 20 år. Bland länderna som inbjudits att delta finns Finland.

På den högteknologiska träningsanläggningen – uppbyggd som en fiktiv stadskärna och konstruerad av den svenska försvarskoncernen Saab – utbildas nu de svenska och finska soldaterna för militära operationer i urban terräng.

– Det är en av de bästa träningsanläggningarna i norra Europa. Därför har vi alltid varit intresserade av att komma hit och träna. Det är alltid bra att lära av varandra, konstaterar Finlands arméchef Seppo Toivonen.


LÄS MER: Utspelet: Ryssland utvecklar nya vapen


Arméchef: ”Anläggning i världsklass”

På området finns inte mindre än 42 olika byggnader, några av dem kulisser utan tak. Allt som händer där filmas och bandas vid en ledningscentral. Samtliga soldater syns på datorskärmar under övningarna och all radiotrafik analyseras i efterhand.

– En anläggning i världsklass, enligt arméchefen Karl L E Engelbrektson.

Det militära samarbetet mellan Sverige och Finland har nu högsta prioritet för försvarsmakten.

– Det är viktigt därför att vi ska öka våra gemensamma möjligheter att utveckla så kallad operativ effekt, och då måste man samarbeta på alla nivåer, säger Engelbrektson.

Vad är det ni övar?

– En mängd olika saker. Allt som behövs på markarenan för att kunna operera tillsammans. Här ser vi övningar i lite lägre förband, men i svåra situationer – i byggnader och i bebyggelse. Vi utbyter också tankar om taktik, hur vi ska inordna varandras enheter i varandras brigader.

På området finns inte mindre än 42 olika byggnader, några av dem kulisser utan tak.

Är det ryssen som är fienden?

– Jag uttalar mig inte om vem som är fienden, det räcker att hänvisa till vad våra företrädare och högre chefer säger om omvärlden.

Enligt den svenske arméchefen kommer det svensk-finska militära samarbetet att utvecklas och bli mer omfattande framöver.

– Det kommer att bli mer av det vi gör nu. Det präglas av att vi lever i en orolig omvärld. Vi övar på ett skarpt sätt och utbyter tankar, metoder och erfarenheter som gör att vår operativa effekt ökar. Det är det som är i fokus. Det är inte samarbete för samarbetets skull, och det är inte samarbete bara för att saker och ting ska bli billigare, utan för att vi ska uppnå högre effekt.

Karl L E Engelbrektson vill inte kommentera EU-parlamentarikern Gunnar Hökmarks (M) förslag häromdagen, om att låna 35 miljarder kronor för att snabbt rusta upp försvaret – men han säger:

– Det är ju ingen hemlighet att det strukturella underskottet, som vi har ärvt in i den här perioden, har våra nuvarande chefer på alla nivåer tagit med sig. Det är klart att det är en utmaning att öka den operativa effekten ifrån den nivå vi kommer.


LÄS MER: Ryska planen: Allians med Trump mot IS


Soldaterna tränar på försvarsmaktens hypermoderna träningsanläggning i Kvarn i Östergötland.

Vill inte kommentera Putins handlande

Finns det anledning att vara oroad över den militära upprustning som skett i Ryssland?

– Graden av hur oroade vi ska vara vill jag inte yttra mig om, men vi kan konstatera att det finns en stark upprustning och man håller sig i stort till de planer man deklarerat när det gäller att uppgradera sina vapensystem, så förmågan ökar.

Den finske arméchefen Seppo Toivonen aktar sig noga för att kommentera den ryske presidenten Vladimir Putin och hans handlande.

– Det är inte en sak för den finske arméchefen att kommentera.

Är du rädd?

– Nej, det är jag inte. Men vi har alla olika roller, och min roll är att se till att den finska armén är så bra som möjligt. Självklart följer vi vad som händer i världen, både i Ryssland och nu efter valet i USA. Våra ledare har viktiga positioner i dag.

Och samarbetet mellan Sverige och Finland har blivit allt viktigare?

– Vi har samarbetat mycket genom åren, i till exempel Kosovo, Afghanistan och i andra operationer. Men det är mycket bra att vi nu också utvecklar det nationella försvaret – tillsammans.

Samtidigt som de finska soldaterna övar på Markstridsskolan i Östergötland deltar svenska soldater i en övning i norra Finland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.