Svenska nyhetsankaret Linda Nyberg.
Svenska nyhetsankaret Linda Nyberg.

Svenska nyhetsankaret mitt i mediekaoset

Publicerad
Uppdaterad
DOHA. Khadaffis regim rasar nu slutligen ihop inför världen ögon.
Al Jazeera är den tv-kanal som haft flest utsända på plats i Libyen.
- Jag är otroligt imponerad av det journalistiska arbetet här, säger svenska nyhetsankaret Linda Nyberg som rapporterar från Al Jazeeras huvudkontor i Doha, Qatar.
Under natten intog rebellerna Libyens huvudstad Tripoli. Nyhetssändingarna rullar hela tiden på stora tv-skärmar i Al Jazeera "newsroom", hjärtat i den arabiska kanalens engelskspråkiga del.
Här befinner sig Linda Nyberg sedan ett par veckor. Hon är tv-kanalens enda skandinaviska nyhetsankare.
- Det är fantastiskt att få möjlighet att vara en del av världens största tv-kanal. Det är omtumlande.
- Al Jazeera har möjlighet att göra stora satsningar vid stora nyhetshändelser var de än sker i världen, och i en omfattning jag inte tror att någon annan redaktion klarar.

Dåliga förbindelser

Linda Nyberg berättar att hon har fått stor hjälp av många rutinerade kollegor. När Expressen besöker Al Jazeera får Linda Nyberg råd av erfarna nyhetsankaret Tony Harris, som kom till Al Jazeera från CNN i våras.
- Tony påminde mig om att ställa korta och tydliga frågor till våra korrespondenter på plats, eftersom förbindelserna med Libyen ibland är väldigt dåliga.
- Nu sker allt så snabbt, att du inte hinner skriva manus.

Stort ansvar

Enligt schemat startar Linda Nybergs sändning i natt klockan 01.00 svensk tid, men schemat ändras hela tiden beroende på nyhetsläget.
Miljoner människor följde under natten mot måndagen den intensiva rapporteringen kring utvecklingen i Tripoli. Efter att rebellerna intagit staden och ryckt allt närmare Khadaffis högkvarter stod det klart att dikatorns 42-åriga styre kollapsat.
- Jag känner ett stort ansvar för att presentera korrekt information, och det är svindlande med tanke på hur många människor som tittar på Al Jazeera.

Följ Linda Nybergs twitterflöde från al Jazeera här

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag