Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska nazisternas nya tyska taktik

UPPLOPP. Söndagens manifestation mot nazism i Kärrtorp ledde till våldsamma sammandrabbningar mellan polis, nazister och demonstranter. Foto: HAMPUS ANDERSSON / TT Foto: Hampus Andersson / TT

Svenska nazister blir allt starkare och synligare i Sverige. Inför supervalåret 2014 fruktar forskare och säkerhetspolisen att våldet kan öka ytterligare.

Enligt forskaren Mats Deland använder nazisterna nu en taktik efter tysk förebild, där man riktar in sig mot mindre områden över hela Sverige.

- Nu försöker de ta stadsdelar i storstäderna, säger han.

De senaste åren har den svenska nazismen varit på stark frammarsch och aktiviteten i de mest hårdföra och synliga grupperna har ökat markant. Samtidigt blir våldsamma sammanstötningar och rena angrepp, som i söndags när Svenska motståndsrörelsen, SMR, attackerade en fredlig manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp, allt vanligare.

- Våldet börjar trappas upp igen. Det hänger samman med att organisationerna har blivit så pass starka. SMR har visserligen aldrig varit så starka i medlemsnivå, det handlar om något hundratal sammanlagt. Men deras aktivitetsnivå är väldigt stark, säger Mats Deland, historiker vid Uppsala universitet som forskar på högerextrema rörelser.

Yngre tillströmning

Enligt uppgifter till Expressen kan den ökade aktiviteten i just Stockholm förklaras med en tillströmning av yngre medlemmar. En av de drivande figurerna i den yngre falangen bor just i Kärrtorp, som de senaste veckorna har drabbats av nazistiskt klotter och flera överfall.

- Det de gör är helt enkelt att försöka ta över små områden, ett efter ett. Det är en mycket medveten strategi med tysk förebild, så kallade "nationella befriade zoner". De etablerar sig på småorter där de inte räknar med så mycket motstånd och nu försöker de ta stadsdelar i storstäderna, säger Mats Deland.

Den våldsupptrappning som under de senaste åren har pågått i de nazistiska rörelserna är inget nytt. Forskaren Heléne Lööw på Uppsala universitet, som har specialiserat sig på nazism i Sverige, förklarar att våldet går i cykler.

- De har perioder då de drar sig tillbaka. Nu är de betydligt mer utåtriktade med mängder av aktiviteter. För närvarande finns det inget som tyder på taktiken vi såg i Kärrtorp är något de tänker sluta med, säger hon.

Också i Svenskarnas parti och flera mindre autonoma nazistgrupperingar ses våld som en naturlig del av det politiska arbetet. Men de farligaste och mest hårdföra nazisterna finns i SMR. När tidskriften Expo för några år sedan granskade ett knappt hundratal personer med koppling till den nazistiska organisationen var nästan hälften dömda för olika våldsbrott.

- De har ofta sociala och psykiska problem och det finns en inte oansenlig andel mördare och dråpare bland dem, åtminstone ett halvdussin, säger Mats Deland och fortsätter:

- SMR är riktigt farliga, utan tvekan.

"Kan bli hård valrörelse"

Heléne Lööw varnar för att aktiviteten och våldet hos de nazistiska grupperna kan trappas upp ytterligare under nästa år, med flera val som väntar.

- Med ökande aktivism på många håll och ett hårdnande klimat överhuvudtaget så återstår att se vad som händer. Det kan bli en väldigt hård valrörelse, säger hon.

Säpo bekräftar hotbild

Den bilden bekräftas av Säpo som följer det man kallar "Vit makt"-miljön, som definieras som de ungefär 100 personer som utgör den brottsbenägna delen av de högerextrema grupperna. De brott som på olika sätt bland annat inskränker den fria debatten eller har som syfte att ändra vårt styrelseskick ökar var fjärde år.

- Det vill säga under valår då våra politiker blir mer synliga och tillgängliga, säger Fredrik Milder, pressekreterare hos Säpo.

När Expressen når Svenska motståndsrörelsens talesperson Pär Öberg vägrar han svara på frågor om det som hände i Kärrtorp eller om den egna organisationen. Han hänvisar till Expressens ägarförhållanden och den granskning som i en rad publiceringar har blottlagt hur politiker och andra väletablerade personer har dolt sig bakom anonymt näthat mot politiker, invandrare och kvinnor.

- Jag säger ingenting till er, säger han och lägger på luren.

Svenska nazismens förgrundsfigur

Klas Lund, 45

Ledare för Svenska motståndsrörelsen. Dömdes 1986 till fyra års fängelse för dråp. I början på 1990-talet dömdes han för en rad rån till sex års fängelse. Rymde från fängelset i Mariestad 2004, där han avtjänade ett straff för olaga vapeninnehav. Deltog i bildandet av "Vitt ariskt motstånd".

Pär Öberg, 42

Talesperson för Svenska Motståndsrörelsen och medlem i det översta ledningsskiktet sedan flera år. Deltar ofta som talare vid demonstrationer. Uppmärksammades 2006 när han under ett tal höll upp en hängsnara som en varning till regeringen.

Fredrik Vejdeland, 42

Har dömts för hets mot folkgrupp som utgivare för Svenska motståndsrörelsens webbplats Nordfront. Medlem i organisationens övre ledningsskikt tillsammans med Klas Lund och Pär Öberg.

Stefan Jacobsson, 35

Efterträdde i år Daniel Höglund som partiledare för Svenskarnas parti. Har varit aktiv i Vit makt-miljön sedan tonåren och har bland annat varit engagerad i Svenska motståndsrörelsen.

Man, 28

Dömdes till fem års fängelse för försök till dråp efter att ha stuckit en kniv i nacken på en person under ett bråk med vänsterextrema vid Slussen i Stockholm 2007. En av de som greps och anhölls efter attacken i Kärrtorp i söndags.

MAN, 29

Har som utgivare för hatsajter flera gånger dömts för hets mot folkgrupp, senast i mars då straffet blev en månads fängelse. En av de som greps och anhölls efter attacken i Kärrtorp i söndags.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!