Svenska nazister uppmanas åka till Ukraina

Publicerad

Svenska nazister uppmanas att åka till Ukraina för att stödja revolutionen.

Enligt en ny svensk högerextrem sajt med nära kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti är syftet att visa att de "står enade med vita, europeiska nationalister i annat än ord".

– Genom att hjälpa till hoppas vi att den nya regeringsbildningen ska bli nationalistisk, säger Magnus Söderman, som ligger bakom uppropet som kallar sig för "Svenska Ukrainafrivilliga".

Redan på torsdag kommande vecka åker en första grupp ner för att etablera kontakter på plats och se vad det behövs hjälp med, uppger Magnus Söderman.

Han har sin bakgrund i Svenska motståndsrörelsen där han varit en av huvudfigurerna. Nu är han en av personerna bakom den nyskapade sajten med täta kopplingar till det nazistiska Svenskarnas parti och upproret "Svenska Ukrainafrivilliga".

– De som vi har kontakt med på plats är personer i Svobodapartiet och andra nationella i Ukraina. Vi hoppas att Svoboda och högersektorn ska kunna arbeta sig fram till ett rejält inflytande i den nya regeringsbildningen, säger han.

På hemsidan skriver de bland annat att "Vi kan nu visa att vi står enade med vita, europeiska nationalister i annat än ord genom att sluta upp med våra kamrater... Den nordiska drömmen om äventyr står för dörren, grip den och följ oss till Ukraina för att där realisera de bevingade orden: Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn!".

Uppropet lanserades i går och enligt Söderman har ett antal personer redan visat intresse.

"Otäcka nationalister"

Enligt Jakob Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet (UI), är Svoboda ett nationalistiskt och högerextremistiskt parti med rötterna i västra Ukraina.

– De har varit med hela tiden under demonstrationerna tillsammans med oppositionen, i det som har kallats för högersektorn enligt vad jag har uppfattat det.

– Svoboda är ganska otäcka nationalister, men inte värre än de engelska, franska eller holländska, säger Swiecicki.

Enligt BBC är Svoboda dock inte del av det som kallas för "Högra sektorn", eftersom högersektorn anser att de är för liberala.

Enligt tidningen Expo hyllar Svoboda också Stepan Bandera, en ukrainsk nationalistledare som vid flera tillfällen samarbetade med Nazityskland. Enligt Expo gjorde sig Banderas "Organisationen för ukrainska nationalister" skyldig till etniska rensningar av polacker och judar i tyskockuperade Volynien och östra Galizien.

Så sent som i januari hölls Svobodapartiet en marsch till Banderas ära som 15 000 människor deltog i.

Enligt Magnus Söderman är tanken med resorna till Kiev att hjälpa Svoboda med "det de ber om".

– Vi hoppas kunna hjälpa till dels ekonomiskt och dels med mankraft, det finns mycket som behöver städas upp och röjas upp nu. De får använda oss på det sätt de finner lämpligt, säger han.

Judar i Ukraina oroliga

Hans förhoppning är att nationalister ska ta minst hälften av platserna i det nya parlamentet.

– Det är vårt broderfolk. Vi kan inte tillåta att EU, USA och Israel försöker manövrera sig till maktpositioner, på samma sätt som vi inte kan acceptera att Ryssland gör det.

Samtidigt som nazister gör sig redo för att åka till Ukraina har judar i landet uttryckt sin oro.

Tidigare under dagen meddelade den delvis statliga israeliska "Jewish Agency" att de skickat ekonomiskt bistånd till den judiska minoriteten i landet, som bett om hjälp med övervakningsutrustning till judiska skolor och synagogor, skriver AFP.

– Vi är i ständig kontakt med judiska ledare i Ukraina och följer händelseutvecklingen noggrant, säger en talesperson för organisationen till nyhetsbyrån.

Säpo säger sig inte vara intresserade av de planerade nazistresorna till Kiev. Sirpa Franzén, pressansvarig, skriver i ett mejl till Expressen: "Säkerhetspolisen intresserar sig endast för svenskar som reser för att delta i terrorrelaterad verksamhet i andra länder (exempelvis al-Qaida-inspirerade grupper i Syrien)."


Fotnot: I en tidigare version saknades uppgiften att Svoboda, enligt källor som till exempel BBC, inte ingår i den högra sektorn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag