Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska nazister uppmanas åka till Ukraina

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Svenska nazister uppmanas att åka till Ukraina för att stödja revolutionen.

Enligt en ny svensk högerextrem sajt med nära kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti är syftet att visa att de "står enade med vita, europeiska nationalister i annat än ord".

– Genom att hjälpa till hoppas vi att den nya regeringsbildningen ska bli nationalistisk, säger Magnus Söderman, som ligger bakom uppropet som kallar sig för "Svenska Ukrainafrivilliga".

Redan på torsdag kommande vecka åker en första grupp ner för att etablera kontakter på plats och se vad det behövs hjälp med, uppger Magnus Söderman.

Han har sin bakgrund i Svenska motståndsrörelsen där han varit en av huvudfigurerna. Nu är han en av personerna bakom den nyskapade sajten med täta kopplingar till det nazistiska Svenskarnas parti och upproret "Svenska Ukrainafrivilliga".

– De som vi har kontakt med på plats är personer i Svobodapartiet och andra nationella i Ukraina. Vi hoppas att Svoboda och högersektorn ska kunna arbeta sig fram till ett rejält inflytande i den nya regeringsbildningen, säger han.

På hemsidan skriver de bland annat att "Vi kan nu visa att vi står enade med vita, europeiska nationalister i annat än ord genom att sluta upp med våra kamrater... Den nordiska drömmen om äventyr står för dörren, grip den och följ oss till Ukraina för att där realisera de bevingade orden: Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn!".

Uppropet lanserades i går och enligt Söderman har ett antal personer redan visat intresse.

"Otäcka nationalister"

Enligt Jakob Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet (UI), är Svoboda ett nationalistiskt och högerextremistiskt parti med rötterna i västra Ukraina.

– De har varit med hela tiden under demonstrationerna tillsammans med oppositionen, i det som har kallats för högersektorn enligt vad jag har uppfattat det.

– Svoboda är ganska otäcka nationalister, men inte värre än de engelska, franska eller holländska, säger Swiecicki.

Enligt BBC är Svoboda dock inte del av det som kallas för "Högra sektorn", eftersom högersektorn anser att de är för liberala.

Enligt tidningen Expo hyllar Svoboda också Stepan Bandera, en ukrainsk nationalistledare som vid flera tillfällen samarbetade med Nazityskland. Enligt Expo gjorde sig Banderas "Organisationen för ukrainska nationalister" skyldig till etniska rensningar av polacker och judar i tyskockuperade Volynien och östra Galizien.

Så sent som i januari hölls Svobodapartiet en marsch till Banderas ära som 15 000 människor deltog i.

Enligt Magnus Söderman är tanken med resorna till Kiev att hjälpa Svoboda med "det de ber om".

– Vi hoppas kunna hjälpa till dels ekonomiskt och dels med mankraft, det finns mycket som behöver städas upp och röjas upp nu. De får använda oss på det sätt de finner lämpligt, säger han.

Judar i Ukraina oroliga

Hans förhoppning är att nationalister ska ta minst hälften av platserna i det nya parlamentet.

– Det är vårt broderfolk. Vi kan inte tillåta att EU, USA och Israel försöker manövrera sig till maktpositioner, på samma sätt som vi inte kan acceptera att Ryssland gör det.

Samtidigt som nazister gör sig redo för att åka till Ukraina har judar i landet uttryckt sin oro.

Tidigare under dagen meddelade den delvis statliga israeliska "Jewish Agency" att de skickat ekonomiskt bistånd till den judiska minoriteten i landet, som bett om hjälp med övervakningsutrustning till judiska skolor och synagogor, skriver AFP.

– Vi är i ständig kontakt med judiska ledare i Ukraina och följer händelseutvecklingen noggrant, säger en talesperson för organisationen till nyhetsbyrån.

Säpo säger sig inte vara intresserade av de planerade nazistresorna till Kiev. Sirpa Franzén, pressansvarig, skriver i ett mejl till Expressen: "Säkerhetspolisen intresserar sig endast för svenskar som reser för att delta i terrorrelaterad verksamhet i andra länder (exempelvis al-Qaida-inspirerade grupper i Syrien)."


■■ Fotnot: I en tidigare version saknades uppgiften att Svoboda, enligt källor som till exempel BBC, inte ingår i den högra sektorn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.