Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska nazister höll möte i Stockholm

En av talarna på mötet är Stefan Jacobsson. Han var tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti.

Svenska nazister anordnade på lördagen ett möte för europeiska nazister och högerextremister i Stockholm.

Mötet bekostas av EU-parlamentet som Expo tidigare avslöjat.

På lördagen anordnas Manhemsdagen som är ett möte för svenska och europeiska nazister.

Manhemsdagen anordnas av Europa Terra Nostra och den nazistiska podden Motgift med syfte att engagera nazistiska gräsrötter.

Enligt polisen samlades ett par hundra personer i centrala Stockholm vid 12.30 och åkte sedan vidare till ett möte på hemlig ort, skriver SVT.

Ingen hotbild

– Vi ser inte någon hotbild. Det finns ingen särskild insats planerad och heller ingen extra bemanning, säger Mats Eriksson, kommunikatör på polisens mediecenter i Stockholm till SVT.

Polisen ska ha känt till att nazisterna skulle mötas, men ingen demonstration var anmäld.

Manhemsdagen, finansieras med pengar från Europaparlamentet, något som Expo avslöjade i april.

En av talarna på mötet är Stefan Jacobsson. Han var tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti och är numera generalsekreterare i det europeiska partiet Allians för fred och frihet, APF.

APF fick 3,6 miljoner i bidrag från Europaparlamentet i januari och en del av pengarna används för att anordna det europeiska nazistmötet, enligt Expo.

Gyllene gryning-ledare en av de inbjudna

Dessutom kan de berätta att 1,8 miljoner från EU:s medel går till stiftelse Europa Terra Nostra, som leds av Dan Eriksson. Han var tidigare ledare inom Svenskarnas parti och är programledare i podden Motgift.

Trots att det europeiska regelverket stramades åt 2014 för att förhindra att antidemokratiska partier får stöd har 20 miljoner betalats ut sedan de skärpta reglerna infördes, enligt Expo.

Av de inbjudna gästerna till Manhemsdagen finns även Graikos Fotios, som är en av ledarna i det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning.

På grund av en pågående brottsutredning nekas partiet statliga grekiska medel, men får samtidigt ta del av EU-pengar från EU-parlamentet, enligt SVT.