Svenska nazisten misshandlad i Ukraina

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Svensken Mikael Skillt, som har en framträdande roll i svenska nazistkretsar, har vårdats på sjukhus i Ukraina där han befinner sig sedan en tid tillbaka för att kämpa sida vid sida med högerextrema Svoboda.

Mikael Skillt ska ha blivit misshandlad under lördagen av ukrainsk polis.

Utrikesdepartementet bekräftar att en svensk vårdats på sjukhus för lindriga skador.

– Personen behöver dock inte hjälp från oss, säger Erik Wirkensjö, presstalesman på UD.

Det uppges ha varit i lördags som Mikael Skillt, som tillhör ett av de mer etablerade namnen inom svenska nazistkretsar och har kopplingar till Svenskarnas Parti, misshandlades i Ukraina.

Skillt, som är bosatt i Sundsvall, har befunnit sig i Ukraina en tid och presenterar sig som operativt ansvarig för Ukrainafrivilliga.

Han har enligt egen utsaga vid flera tillfällen befunnit sig i, eller i närheten av de våldsamma situationer som uppstått i landet den senaste tiden.

Som Expressen tidigare berättat har svenska nazister uppmanats att åka till Ukraina och delta i revolutionen av bland annat Svenskarnas parti.

Oklara skador

Hur pass allvarligt skadad Mikael Skillt blev vid våldsamheterna finns ännu inga officiella uppgifter om.

Men han uppdaterade själv sin Facebooksida i går där han sade sig ha fått ett brutet knä och bröstkorg, samt muskler avslitna i ryggen efter att ha misshandlats av elitstyrkan Berkut. Det finns även en video på Youtube där Mikael Skillt berättar om en misshandel.

Utrikesdepartementet bekräftar för Expressen att man känner till att en svensk medborgare vårdats på sjukhus i Ukraina, men att han inte begärt konsulär hjälp.

– Vi vet bara att en person vårdats för lindriga skador på sjukhus, men att han nu ska ha lämnat, säger Erik Wirkensjö, pressansvarig på UD.

Ett mindre antal svenskar har varit - eller är - på plats i Ukraina. Den svenska Säkerhetspolisen har tidigare inte intresserat sig för nazistresorna till Ukraina, utan fokuserat på svenskar som reser för att delta i terrorrelaterad verksamhet i andra länder, exempelvis al-Qaida-inspirerade grupper i Syrien.

Men numera låter det annorlunda.

Sirpa Franzén, pressansvarig på Säpo, skriver i ett mejl till Expressen.se: "Om personer som vi följer i extremistmiljöerna reser för att öka sin avsikt eller förmåga att begå politiskt motiverade brott i Sverige, så intresserar vi oss för det. "

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.