Svenska mothugget - efter finskt militärhån

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

Svenska försvaret har fått vass och känslig kritik från en finsk expert.

Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, menar att svenska försvaret "förlorat det mesta av sin kapacitet".

Inför en debatt om Sveriges försvar i kväll slår riksdagsledamoten Johan Forssell (M) tillbaka.

– Hans bedömningar blir inte riktigt relevanta, säger han.

Inför valet 2014 har försvarsfrågan blivit ett hett debattämne bland partierna.

Sedan Svenska Dagbldet avslöjade att ryska flygstyrkor övade i Sverige, utan att Sverige hade något beredskap.

Krigsvetenskapsakademiens styresman Frank Rosenius sa i oktober att Sverige "riskerar att uppfattas som ett militärt vakuum" om inte ett utökat samarbete diskuteras.

– Vi tar inte ställning till om Sverige ska gå med i Nato. Men när nu både Försvarsmakten och Försvarsberedningen sagt att samverkan med andra är nödvändigt - då måste vi kunna diskutera vad ett medlemskap i Nato skulle innebära, likväl som att stå utanför, sa han nyligen till Svenska Dagbladet.

"Innebär stora risker"

Under måndagskvällen samlas Kungliga krigsvetenskapsakademin och flera politiker för att debattera frågan: Kan Sverige försvaras?

Inför debatten riktas stark kritik mot svenska försvaret från grannlandet Finland.

Forskaren Charly Salonius-Pasternak, vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, skriver i ett utskick att "Sverige har nu sänkt försvarsanslagen till den grad, att de olika försvarsgrenarna förlorat det mesta av sin kapacitet".

Svenska Dagbladet refererade hans synpunkter häromdagen, och den etablerade finländske forskaren menar att Sveriges möjligheter att rycka in militärt utomlands vid ett krisläge är små.

"Att Sverige förväntar sig solidaritet från sina grannar är förstående, men att grunda landets säkerhetspolitik på detta innebär onekligen att de tar stora risker", skriver Salonius-Pasternak.

"Sverige har sedan gammalt setts som en stark stabiliserande faktor i Östersjöområdet. Nu har landet i stället förvandlats till en vållare av instabilitet i säkerhets- och försvarspolitiskt hänseende, anser forskaren."

"Planerar för miljardneddragningar"

Under måndagskvällen kommer bland annat riksdagsledamöterna Johan Forssell (M) och Kerstin Lundgren (C) att vara med i panelen som ska debattera försvarsfrågan.

Inför debatten slår Johan Forssell tillbaka mot den finska kritiken.

– Jag håller inte med honom. Försvaret står inför jättestora utmaningar, men man får inte glömma allt det goda som sker, som jag menar att forskaren missar, säger han och tillägger:

– Vi ställer om försvaret, vi tillför pengar, vi tillför materiel. Jag tycker den här forskaren har missat detta, så hans bedömningar blir inte riktigt relevanta.

Men ett utökat samarbete med grannländer välkomnar han med öppna armar.

– Det tycker jag är en utmärkt idé och inte bara med Finland, utan även utveckla ett starkare samarbete med Norge och Danmark också. Vi är ganska små länder, men tillsammans kan vi få en hel del uträttat, säger Johan Forssell.

Samtidigt riktar riksdagsledamoten en uppmaning tillbaka mot Finland.

– Finland planerar just nu för miljardneddragningar. Vi tillför i stället medel och tar en helt annan riktning än vad Finland gör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.