Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska mördargängens skräckvälde på solkusten

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Barnfamiljen som var hemma i samband med sprängdådet 2018 klarade sig oskadda.
Foto: Polisen
Spanska solkusten lockar många turister, inte minst från Sverige.
Foto: JESUS MERIDA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / JESUS MERIDA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Colombianska narcos, italiensk maffia, östeuropeisk trafficking.

Under spanska solkustens klarblå himmel är de grova organiserade brottssyndikaten från världens alla hörn ständigt närvarande.

Ett svenskt gäng – Los Suecos – har kallats våldsammast av dem alla.

Nyligen greps den utpekade ledaren, som hållit sig gömd i Dubai.

Med sina gnistrande stränder och flotta barer är den spanska solkusten en internationell turistmagnet. Men under den soliga ytan plågas Costa del Sol av gängkrig mellan kriminella grupperingar från hela världen.

Förklaringen till våldet är droghandeln: Cannabis från Nordafrika och kokain från Colombia går till stor del genom Spanien på sin väg mot marknaderna i Europa.

När Spanien lyft sin lockdown efter att spridningen av coronaviruset gått tillbaka finns tecken på att våldet åter ökar i intensitet. Det rapporterar brittiska The Sun, som kartlagt de kriminella nätverk av olika nationaliteter som verkar på solkusten.

– Det är så många inblandade nu i gängkrigen – ryssar, albaner, colombianer, venezuelaner, mexikaner, marockaner, engelsmän, irländare, alla vill ha en bit av kakan, säger Ivo Teulings, journalist och medförfattare till boken Costa del Coke (Kokainkusten) till The Sun.

Den i dag 23-årige ledargestalten i ”Dödspatrullen” höll sig gömd i Malaga men greps i Barcelona.
Foto: LA GUARDIA CIVIL

Los Suecos

Los Suecos – ”svenskarna” – har beskrivits som det mest våldsamma nätverk som någonsin har härjat på solkusten. Gänget från Malmö nämns särskilt i The Suns artikel och misstänks ligga bakom dubbla beställningsmord och sprängdåd mot en barnfamilj – samtidigt som de har levt lyxliv i turistparadiset.

I slutet av 2018 slog svensk och spansk polis till mot ligan och grep nio personer. Sex av dem är fortfarande häktade enligt den senaste uppdateringen från polisen. Den utpekade gängledaren, en 23-årig dansk medborgare som begått brott sedan högstadietiden i Malmö, lyckades dock fly och höll sig undan över ett år.

Men i början av juni i år greps han i Dubai efter att ha blivit igenkänd när han gick ut med soporna.

När den 23-årige utpekade ledaren för Los Suecos greps av polis satte man omedelbart på honom både handfängsel och munskydd, det sistnämnda troligen på grund av coronaviruset.
23-åringen uppges ha blivit igenkänd när han gick ut med soporna.

”Dödspatrullen”

Hösten 2018 grep spansk polis också en av ledargestalterna i det kriminella nätverk i nordvästra Stockholm som går under namnet ”Dödspatrullen”, och som enligt polisen haft som affärsidé att utföra beställningsmord. Den i dag 23-årige mannen hade flytt från Sverige och höll sig gömd i Malaga, där han misstänktes planera ett mord.

Mannen utlämnades till Sverige där han senare dömdes för grovt penningtvättsbrott.

I januari 2019 greps ytterligare två personer ur ”Dödspatrullens toppskikt”, varav den ene dömdes till fängelse i sju år och fyra månader för synnerligen grovt narkotikabrott i samma mål som 23-åringen.

– Det är många av de svenska kriminella som väljer att vara i Spanien av olika skäl. Ett av skälen är att de stora narkotikaaffärerna görs upp där nere. Ett annat skäl är säkert det trivsamma klimatet, sade Mats Lindström vid polisens specialinsats mot gängbrottslighet i samband med gripandet.

”Medeltida metoder”

Uppgörelserna mellan gängen är ofta grymma. Vid sidan av rena avrättningar händer det att gängen sänder meddelanden till sina rivaler – med hjälp av grymma tortyrmetoder, som att skjuta offren i knäskålarna eller skära knäsenorna av dem.

En annan form av tortyr kallas ”Glasgow smile” eller ”Chelsea smile” och innebär att offret får mungiporna uppskurna upp till örsnibbarna. 

– De använder medeltida metoder mot varandra. Det är fruktansvärt, säger Ivo Teulings.

Maffia och narcos

Enligt The Sun har många av de brittiska och irländska gäng som tidigare haft en stark ställning i solkustens undre värld lämnat området. Däremot har gäng från Rumänien, Bulgarien och Albanien de senaste åren etablerat sig i området, där de främst ägnar sig åt trafficking och prostitution. 

Den neapolitanska Camorran har funnits i Spanien i decennier. Camorran är känd för att investera drogpengar i restauranger och andra lokala företag, men också för att agera som specialiserade lönnmördare, enligt Ivo Teulings. Han uppger att även Ndranghetan från Calabrien har stort inflytande.

– Man ser dem inte, men de är stora spelare, säger han.

Colombianska narcos beskrivs som hjärnorna bakom droghandeln. De utgör länken mellan europeiska kokainlangare och producenterna i Sydamerika men är också kända för sina brutala avrättningar.


Se mer:

Kriminalreporter Kim Malmgren om fallen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.