Svenska Monika Danielson födde sonen Stig på Hawaii, 1961, dagen efter att Barack Obama föddes.
Svenska Monika Danielson födde sonen Stig på Hawaii, 1961, dagen efter att Barack Obama föddes.

Svenska Monika bakom Obama-bevis

Publicerad
Uppdaterad
Här är CNN:s svenska bevis på att Barack Obama är född i USA.
I sin jakt på fakta hittade nyhetskanalen:
Svenska Monika Danielson, 78.
CNN:s succéprogram ”Anderson Cooper 360” har de senaste månaderna bevakat revolten i Egypten, katastrofen i Japan och striderna i Libyen. Men i förrgår valde man ett lite närmare mål och begav sig till Hawaii – för att utreda ryktena om att Barack Obama inte skulle vara född i USA en gång för alla.
De skickade reportern Gary Tuchman till Hawaii i jakt på bevis – och hittade svenska Monika Danielson, 78.
Efter sin uppväxt i Traneberg i Stockholm har hon sedan 50 år bott på Hawaii. Och där födde hon sonen Stig 1961.

Hittade födelseannons

Gary Tuchman hittade snabbt en födelseannons i lokaltidningen om att en Stig Waidelich föddes dagen efter Obama, den 5 augusti, och på samma sjukhus som Barack Hussein Obama ska ha fötts.
– De försökte få tag i födelseattesten för att jämföra den med Obamas, säger Monika Danielson, 78, till Expressen.se.
Enligt CNN är dokumenten av exakt samma slag – och svenska Monica kan nu berätta om tiden på sjukhuset.
– Obama låg bredvid Stig i bassineten. Och jag minns honom då han var enda svarta barnet där och jag tyckte att han var så gullig och söt, säger hon till Expressen.se.
Monika Danielson är säker på att det var Obama som låg där.
– Jag kan inte bevisa något. Men jag såg Obama, och jag har alltid trott att det har varit Obama.
– Jag önskar att jag hade en kamera, säger Monika Danielson.
När sedan Barack Obama blev USA:s president föll bitarna allt mer på plats.
– Minnena har kommit tillbaka. Obama var väldigt sportintresserad och min son var duktig i tennis. Så de spelade tennis på samma ställe, men Obama var mer intresserad av basket.

Trump trissade upp debatten

Det var affärsmannen och republikanen Donald Trump som trissade upp debatten om Obama är född i USA eller inte, och han sägs ha skickat privatdetektiver till Hawaii för att hitta bevis.
Under onsdagen höll Obama en presskonferens och födelsebeviset publicerades, för att som han sa "få ett stopp på dumheterna."
Men han var samtidigt realistisk.
– Oavsett vad vi publicerar kommer det här inte att få ett slut. Men vi har inte tid för såna här dumheter. Vi har viktigare saker vi måste göra, sa Barack Obama.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag