Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska modellen Yvonne ströps till döds på Sri Lanka

Yvonne Jonssons mördare ska nu benådas på Sri Lanka.
Svenska modellen Yvonne Jonsson mördades på Sri Lanka 2005.
Foto: PRIVAT / PRIVAT
Nu kan mördaren, Shramantha Jayamaha, släppas fri.
Foto: DAILY NEWS SRI LANKA

På väg hem från en klassfest blev svenska modellen Yvonne Jonsson, 19, överfallen på Sri Lanka. 

Hon ströps till döds – och mördaren fick dödsstraffet.

Nu, sju år efter dödsdomen, har presidenten meddelat att han vill benåda mördaren. 

– Jag tycker det är för jävligt, säger pappan Roger Jonsson. 

19-årige Yvonne Jonsson studerade mode och design på the art Institute of Philadelphia i USA. Vid sidan av studierna hade hon även arbetat som modell och prydde bland annat omslaget till ett nummer av fransk modetidning. 

Hennes pappa, Roger Jonsson, har tidigare berättat för Expressen: 

– Hon drömde om att arbeta med mode och jobbade som modell här på Sri Lanka. 

I juli 2005 hade hon rest till sina föräldrar och sin lillayster som flyttat till Sri Lanka 15 år tidigare. Tillsammans skulle de avnjuta en lång semester. 

Efter en klassfest i huvudstaden Colombo körde hon hem till familjens exklusiva bostad i området Royal Park. 

Där blev hon överfallen och mördad. 

Svenska modellen Yvonne Jonsson, 19, mördades på Sri Lanka

Gärningsmannen – lankesen Shramantha Jayamaha som då var ihop med svenskans lillasyster – ströp henne med sina egna jeans och dunkade hennes huvud i betongtrappan flera gånger. Hon hittades av en städerska på 19: e våningen – familjen bodde på en paradvåning på våning 23. 

– Hon hade ingen näsa, inget ansikte, ingenting. Allt var mosat, säger pappan Roger Jonsson. 

Shramantha Jayamaha dömdes först till tolv års fängelse för dråp. Men 2012 skärptes straffet när han dömdes för mord. Straffet blev döden – men omvandlades till livstids fängelse.  

Men nu kan han snart släppas fri. 

I oktober tidigare i år öppnade Sri Lankas president, Maithripala Sirisena, för att benåda den dömda mördaren. I ett tal sa han, enligt Daily Mirror:

– Ingen vet vad som kommer att hända om det inte finns tålamod. Ni kanske kommer ihåg en incident som involverade två ungdomar vid bostadsområdet Royal Park för flera år sedan. Den där pojken var 19 år. Han hade ett bråk med flickan som dödades. I dag har den där pojken tagit doktorsexamen och jag tror att han är 32 år nu. 

– Barnet som sitter i fängelse efter Royal Park-händelsen har begärt att jag ska i egenskap av president benåda honom. Jag funderar på det här eftersom han har avtjänat sitt straff med gott uppförande. Han fängslades vid 19 års ålder efter en incident som handlade om dåligt tålamod. 

Presidenten vill benåda Yvonne Jonssons mördare

Presidenten har under lördagen skickat in dokument gällande benådning till kriminalvårdsdepartementet, skriver Daily Mirror. 

Därmed är mördaren ytterligare ett steg närmare att kliva ut i friheten. 

Presidenten Maithripala Sirisena har tidigare meddelat att han inte ställer upp för en ny mandatperiod – därmed återstår bara några veckor innan han måste lämna över makten. 

– Beskedet om benådning kan komma i morgon eller om en vecka. Den här presidenten har under hela sin tid talat om att motverka korruption. Men pojken kommer från en rik familj, säger Roger Jonsson i dag. 

– Om du har pengar så försöker man köpa ut den dömda. 

Pappan Roger Jonsson tycker det är fruktansvärt och har kontaktat svenska ambassaden i New Delhi – men har fortfarande inte fått något svar. 

– Jag tycker det är för jävligt. Den förra ambassadören stöttade mig enormt. Han var med under rättegången. Men den här ambassadören har inte ens åkt till Sri Lanka för att träffa oss. 

Expressen har varit i kontakt med UD, vars presskommunikatör Anna Lundbladh skriver i en kommentar: 

Under rättsprocessen 2007 gav ambassaden och konsulatet stöd till familjen som målsägare/brottsoffer i rättsprocessen, och närvarade också vid rättegången. I det nu aktuella benådningsförfarandet ges inte denna möjlighet, utifrån internationell rätt och det konsulära regelverket.” 

Anna Lundbladh säger att ambassaden har varit i kontakt med familjen. 

Ambassaden i New Delhi har den 31 oktober kontaktat familjen och förklarat under vilka omständigheter en svensk myndighet har rätt att agera utifrån det konsulära regelverket och internationell rätt.


LÄS MER HÄR: Yvonne, 19, hittad strypt efter klassfest

LÄS MER HÄR: Yvonne, 19, ströps på Sri Lanka

https://twitter.com/Dailymirror_SL/status/1193166894527705088

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.