Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska misshandlad till döds på Mallorca – misstänkt man gripen

Kämpade för sitt liv i åtta dagar men dog av sina skador. Misstänkt man gripen.
Kvinnan dog på ett sjukhus i Palma efter åtta dagars intensiv vård.
Foto: Google maps
Tyst minut i Palma de Mallorca för att hedra svenskan som misshandlats till döds.
Foto: MÉS per Mallorca
Invånare i Palma hedrar svenskan, som misshandlades till döds på Mallorca, med en tyst minut.
Foto: Sostenibilitat i Medi Ambient

En svensk kvinna har misshandlats till döds på Mallorca, skriver lokala medier.

Kvinnan, som var i 50-årsåldern, dog av sina skador efter åtta dagar i intensivvård på ett sjukhus i Palma.

Polisen har gripit en man som misstänkt för dådet.

En svensk kvinna i 50-årsåldern avled på tisdagen i Palma de Mallorca efter att ha blivit svårt misshandlad.

Enligt spanska medier hittades kvinnan den 13 juli liggande i en blodpöl på golvet. Hon hade skador på huvudet och armarna.

Gräl och bråk

En granne hade hört gräl och bråk i bostaden – och ringde till polisen som hittade den svårt slagna kvinnan. Hon kördes till sjukhuset Son Espases i Palma där hon avled åtta dagar senare.

Kvinnan var vid medvetande när polisen kom till platsen. Hon uppgav att en man, som befann sig i bostaden, hade sparkat henne i ansiktet och sedan slagit henne flera gånger, enligt spanska medieuppgifter. 

Polisen grep mannen som är i 55-årsåldern.

Politiker fördömer

Kommunstyrelsen i Palma fördömer dådet i skarpa ordalag och understryker att man ska fortsätta att kämpa mot våld riktat mot kvinnor – samt framför ”sitt djupaste deltagande” till offrets familj.

Presidenten i regionen Balearernas, Francina Armengol, uttrycker ”sitt raseri och sin smärta” och säger att ”vi måste utplåna sexistiskt våld”. Också Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uttrycker sin avsky för dådet och skickar kondoleanser till offrets familj.

– Vi måste fortsätta att vara mer enade än någonsin i kampen mot mäns våld mot kvinnor som är en samhällsplåga, säger den lokala politikern Aina Calvo. 

Tyst minut

På onsdagen hölls en ceremoni med en minuts tystnad för svenskan på torget utanför regeringsbyggnaden och rådhuset i Palma. President Armengol talade och fördömde att kvinnor misshandlas och mördas ”bara för att de är kvinnor.

Palmas borgmästare José Hila sade att dådet ”påminner oss om att vi måste arbeta för jämlikhet” och mot mäns våld mot kvinnor.

– UD bekräftar att en svensk kvinna i 50-årsåldern avled i Spanien på tisdagen. Anhöriga är underrättade, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.