Svenska metoo-rörelsen får pris på 100 000 kronor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svenska metoo-rörelsen får Sociala medier-priset på 100 000 kronor. De 65 metoo-uppropen bestod av 200 initiativtagare från olika branscher som samordnade berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp.

Priset tillkännagavs under tisdagen i Almedalen och vinnarna representerades av Emmy Lilliehorn och Elin Andersson från samordningsgruppen.

"Metoo har både som global och svensk rörelse gjort en enormt positiv insats för att synliggöra övergrepp och strukturella problem. I Sverige kommer genomslaget i sociala medier sannolikt att leda till tryggare och mer jämställda arbetsplatser", säger Jan Nolin, professor vid Högskolan i Borås och medlem i juryn för Sociala medier-priset, i ett pressmeddelande.

Delas ut av Sparbaksstiftelsen Sjuhärad

Priset delas varje år ut av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad till den person eller organisation som bidragit till samhällsutvecklingen genom att använda sociala medier. Tidigare pristagare är bland andra Viralgranskaren och Wikimedia Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.