Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Martina är mitt i protesterna

Svenska Martina Wallin bor i centrala Paris – mitt i protesterna. Foto: Instagram @martinawallin
Tårgas har flytt Paris gator i samband med dagens protester.
Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN
Lördagen markerar årsdagen för Gula Västarnas protester.
Foto: LAFARGUE RAPHAEL/ABACA / STELLA PICTURES/LAFARGUE RAPHAEL/ABACA
Tusentals människor beräknas ha samlats för protesterna i Paris i dag.
Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN
Kravallpolisen har svarat demonstranterna med tårgas.
Foto: DANIEL COLE / AP TT NYHETSBYRÅN
Skadegörelsen beräknas uppgå i höga kostnader för huvudstaden.
Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN

Våldsamma protester har utbrutit i Frankrike under årsdagen för Gula Västarnas protester. 

I Paris har demonstranter drabbat samman med kravallpolis – och svenska Martina Wallin hamnade mitt i kaoset.

– Tårgasen kom in i lägenheten till och med för vi bor så centralt, säger hon i Expressen TV.

I helgen beräknas 200 demonstrationer äga rum runtom i Frankrike. Det, för att uppmärksamma årsdagen för proteströrelsen Gula Västarnas aktioner i landet.

Startskottet för rörelsen var dess missnöje med de höjda bränslepriserna. Det har sedermera utvecklats till ett uttryck för det generella missnöjet mot presidenten, Emmanuel Macron.

Bara i huvudstaden Paris ska tusentals människor ha samlats för lördagens demonstrationer. Enligt den franska tidningen the Local har 105 personer gripits, efter att protesterna lett till våldsamma sammandrabbningar.

Demonstranterna ska ha förstört monument och busskurer, tänt eld på soptunnor och bilar. Kravallpolisen har i sin tur svarat med tårgas och vattenbomber.

Svenska Martina: ”Obehagligt.

En av de som hamnade mitt i kaoset är svenska Martina Wallin. Hon bor i centrala Paris och har omringats av de intensiva protesterna under dagen.

– Tårgasen kom ju in i lägenheten till och med, för vi bor så centralt. Vi har också hört explosionerna, säger Martina Wallin i Expressen TV.

Martina Wallin hamnade mitt i protesterna i Paris.
Foto: Expressen

Trots risken tog hon sig ut på gatan för att beskåda sammandrabbningarna vid en julmarknad intill hemmet. Efteråt konstaterar hon att det är bäst att stanna hemma i kväll.

– De är inte Gula Västar längre, de kamouflerar sig, de bär masker. Det är lite obehagligt, säger Martina Wallin.

Hon fortsätter:

– Man tänker det värsta. Man ska inte försöka gå ut och handla mat klockan 20 på kvällen, för då hamnar man i polispådraget.

”Ingen hänsyn”

Martina berättar att hennes pojkvän tvingades fly in på en restaurang för att undfly tårgasen när han var på väg hem under dagen. Både han och Martina ställer sig utanför protesterna – även om det inte ger något vidare skydd.

– Det är ingen hänsyn överhuvudtaget. Jag kunde ju se den här explosionen med tårgas vid julmarknaden, men tänk om man är på semester i Paris och hamnar i det där utan att ha någon aning om vad som händer. Då är det nog inte så himla kul, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.