Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska marinen på plats vid läckorna

Ubåtsräddningsfartyget HMS Belos har dykarklockor och flera undervattensfarkoster som kan operera på djup ner till 1 000 m. HMS Belos kan genomföra dykning och undervattensarbeten med våtdykklocka, eller med undervattensfarkoster.
Foto: Försvarsmakten

Två fartyg från marinen undersöker havsbotten kring läckorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön, rapporterar Dagens Nyheter. 

Utöver HMS Belos som varit på plats sedan i måndags har även röjdykarfartyget HMS Sturkö satts in, skriver tidningen.

HMS Sturkö används normalt av röjdykare som oskadliggör minor och explosiva laddningar på havsbotten.

– Vi stöder Kustbevakningen med undervattensundersökningar. Vi kan bekräfta att Belos finns på platsen, säger marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson till Dagens Nyheter – men vill inte säga något gällande om även Sturkö finns i området.

Enligt Dagens Nyheter visar dock data från fartygens AIS-sändare att röjdykarfartyget är på plats – vilket också bekräftas av en militär med insyn, skriver tidningen. 

Sturkö har flera system för att undersöka havsbotten, som till exempel en släpsonar som fungerar som en undervattensradar samt en fjärrstyrd och kamerautrustad undervattensrobot, skriver DN.

Fyra gasläckor totalt

Ubåtsräddningsfartyget HMS Belos har dykarklockor och flera undervattensfarkoster som kan operera på djup ner till 1 000 m. 

HMS Belos kan genomföra dykning och undervattensarbeten med våtdykklocka, eller med undervattensfarkoster, vilket Expressen tidigare berättat.

Dessutom finns flera av de svenska ubåtarna att tillgå.

Om någon av ubåtarna redan fått i uppdrag att försöka hitta pusselbitar är okänt. Ubåtsvapnet är det allra hemligaste inom inom försvaret och ubåtarnas operationer är omgärdad med sträng sekretess.

– Ubåtarnas verksamhet har den högsta sekretessen. Vi kommenterar inte vad våra ubåtar gör eller var de befinner sig, har Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona, tidigare sagt till Expressen.

Fyra gasutsläpp totalt

Det finns två gasutsläpp i den svenska ekonomiska zonen. Ett som är större där Nord Stream 1 ligger på botten och ett mindre där Nord Stream 2 finns. Avståndet mellan de två platserna är cirka 1,8 kilometer. Två finns också inom dansk ekonomisk zon. Samtliga i närheten av Bornholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.