Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dödssiffran efter Harvey stiger – minst 39 döda

Stora delar av staden Houston i Texas är översvämmad efter stormen Harvey. Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN
Kustbevakningen och annan räddninsgpersonal på plats i Houston vittnar om en panikartad stämning. Foto: CHARLIE RIEDEL / AP/ TT
Marika Fuller tillsammans med sin man Derik. Foto: Privat
Charlotte Jakobsson Muñiz.
I mataffärerna har vattnet tagit slut. Foto: Privat.
Utanför Marika Fullers hus i Huston.
Broar och vägar kollapsar i Houston på grund av vattenmassorna. Foto: ANDERS AHLGREN
Staden Orange i Texas är hårt drabbad av Harvey. Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN
Översvämningar har drabbat staden Orange i Texas efter Harveys härjningar. Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Efter att den tropiska stormen Harvey orsakat död och förödelse i Texas har den nu vänt tillbaka och slog på onsdagen till mot Louisiana.

Många har redan evakuerats från sina hem men invånarna i delstaten, som fortfarande lever med minnet av orkanen Katrina för tolv år sedan, befarar att de inte sett det värsta än.

USA:s största oljeraffinaderi har tvingats att stänga på grund av vattenmassorna, rapporterar CNN.

– Man vet aldrig vad moder jord kommer att utsätta oss för men jag är säker på att vi kan hantera det, säger John Bel Edwards, Louisianas guvernör, rapporterar Fox News. 

Runt 100 000 har redan tvingats lämna sina hem i Texas efter förödelsen i delstaten. Sammanlagt 13 miljoner människor antas dock vara drabbade. 

Skyfallet, som hittills tagit minst 39 människors liv enligt CNN, väntas fortsätta i flera dagar.

På onsdagen meddelades att USA:s största oljeraffinaderi, Motiva, i Port Arthur tvingats stänga på grund av vattenmassorna. Det rapporterar bland andra CNN.

Harvey slår till mot Louisiana

Harvey har nu vänt om och slagit till mot land igen – den här gången mot granndelstaten Louisiana och staden Cameron med vindstyrkor på runt 20 m/s. Flera områden nära gränsen till Texas har redan fått känna av stormen och omkring 5 000 uppges redan vara drabbade av översvämningar i olika grad.

Harvey, och det regn stormen för med sig, väntas sedan röra sig vidare upp till östra Mississippi.

– Det är många delstater som kommer känna av stormen, säger Dennis Feltgen, meteorolog vid amerikanska National Hurricane Center till Fox News.

För invånarna i Louisiana lever det smärtsamma minnet av orkanen Katrina 2005 dessutom kvar. Katrina anses vara en av de kraftigaste cykloner som registrerats på det västra halvklotet. Över 1 800 människor omkom och de materiella skadorna uppgick till till 81 miljarder dollar.

New Orleans borgmästare uppmanar dock fortfarande människor att stanna kvar i sina hem men att vara uppmärksamma på hotet om översvämningar. Flera grundskolor och universitet i staden har dock stängts som en säkerhetsåtgärd, rapporterar Fox News.

Över 1 800 människor omkom i orkanen Katrina 2005. Foto: VINCENT LAFORET / ALL OVER PRESS 10007283A 200504252-SPT-PGA

Louisianas guvernör: "Jag är säker på att vi kan klara det"

Den marsch och den ceremoni som skulle hållas för uppmärksamma årsdagen av Katrina har även skjutits fram till på söndag.

Även Louisianas guvernör John Bel Edwards har uttalats sig om situationen i delstaten.

– Man vet aldrig vad moder jord kommer att utsätta oss för men jag är säker på att vi kan hantera det, säger han, rapporterar Fox News.  

18 månader gammal flicka klängde fast vid sin döda mamma

Under tiden fortsätter dödssiffran stiga i Texas. Räddningstjänsten i Beaumont har hittat en 18 månader gammal flicka som desperat hölls fast vid sin mammas döda kropp efter att mamman drunknat. Kvinnans bil hade blivit stående på en översvämmad parkering utanför en kontorsbyggnad. När hon försökte föra sin dotter i säkerhet ska de två ha dragits med de kraftiga strömmar som bildats i en översvämmad avloppskanal, rapporterar AP.

Beaumont, nära Texas gräns mot Louisiana har drabbats hårt av Harvey. Foto: KIM BRENT / AP/ TT

Räddningsmanskapet lyckades dra upp mamman och den lilla flickan i en båt. Livräddande åtgärder sattes in men kvinnans liv gick inte att rädda. Den lilla flickans tillstånd uppges vara stabilt och hon vårdas nu på sjukhus. 

På tisdagen bekräftade Houstons borgmästare att en polisman i 60-årsåldern drunknat, efter att ha fångats i sin bil på grund av vattenmassorna, rapporterar AP.

Polismannen Steve Perez är ett av dödsoffren efter stormen Harvey i Houston. Foto: Houstonpolisen
https://twitter.com/AP/status/902615854675894272

– Vi vet tyvärr, rent historiskt, att vid sådana händelser stiger dödssiffran. Jag är riktigt oroad över hur många kroppar vi kommer att hitta, säger Art Acevedo, polischef i Houston, till nyhetsbyrån AP.

Utegångsförbud utfärdat i Houston

På tisdagskvällen utfärdade Houstons borgmästare Sylvester Turner ett utegångsförbud som gäller från klockan midnatt till klockan 05 på morgonen. Syftet är att förhindra inbrott.

– Jag vill inte att folk ska vara oroliga för att någon ska bryta sig in i deras hem eller för plundring medan de är borta, säger han till Houston Chronicle. 

– Det finns människor som kan vara benägna att utnyttja den här situationen.

Orkanen Harvey

• Den tropiska orkanen Harvey slog till med full kraft mot sydöstra Texas i fredags förra veckan.

• Hittills har omkring 76 centimeter regn fallit i de värst drabbade delarna av Houston. Ytterligare drygt en halvmeter regn väntas fram till fredag.

• 100 000 människor har redan tvingats lämna sina hem men sammanlagt 13 miljoner människor uppges vara drabbade av översvämningarna

• Minst 39 människor har omkommit men amerikanska myndigheter räknar med att den siffran kommer att stiga.

Kemisk fabrik riskerar att explodera

Samtidigt går USA:s säkerhetsdepartement Homeland security och delstaten Texas ut med en varning  för "en allvarlig" situation på en kemisk fabrik i Crosby utanför Houston. All personal har evakuerats.

Enligt företaget är det problem med den kemiska nedkylningen och det finns en risk för brand eller explosion.

– Vi övervakar temperaturen på varje kylbehållare på distans. Just nu finns det ingen överhängande fara men det är möjligt att en brand bryter ut eller att en explosion inträffar, säger en talesperson för fabriken till KHOU. 

https://twitter.com/SylvesterTurner/status/902691870270218241

Damm och sjö översvämmade: "Fly nu!"

BBC rapporterar, via myndigheter i Texas, att en enorm damm i Houston har översvämmats. Dammen, kallad Addicks damm, är full, säger Jeff Linder, ansvarig.

Om Addicks damm brister kommer översvämningarna i områden vid floden Buffalo Bayou, som leder vidare mot Houston, att växa. 

Addicks damm. Foto: BRETT COOMER / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt uppmanas boende i området Brazoria att fly efter att en vall – som fungerar som en mindre damm – har brustit vid en sjö, på grund av vattenflödet.

"Vallen vid Columbia Lakes har brustit. FLY NU!", skriver myndigheter via Twitter.

Myndigheterna jobbar frekvent med att tömma dammarna, men vattnet som kommer in överstiger den mängd som kan släppas ut, skriver nyhetsbyrån AP.

https://www.instagram.com/p/BYYzpMonInV/?hl=en&taken-by=expressen

Tio gånger större än Vänern

Sedan Harvey slog till på torsdagen förra veckan har omkring 76 centimeter regn fallit i delar av Houston. Enligt beräkningar som gjorts vid National Severe Storms Laboratory så hade det, om nederbörden fallit som snö, inneburit 5,3 meter snö, skriver sajten Quartz.

– Harvey har på flera sätt förvandlat sydöstra Texas till en stor insjö ... lika stor som Lake Michigan, säger Brad Kieserman vid amerikanska Röda korset.

 

Översvämningen är som en sjö tio gånger större än Vänern. Foto: ANDERS AHLGREN

 

Det kan jämföras vid en sjö som till ytan är tio gånger större än Vänern.

Fram till fredag väntas området få ytterligare upp emot drygt en halvmeter regn.

– Det här måste kategoriseras som en av de största katastroferna som drabbat USA, säger Texas guvernör Greg Albott, enligt Los Angeles Times.

Harvey har orsakat skador för upp emot 30 miljarder dollar

Det är fortfarande oklart exakt hur stora kostnader Harvey orsakad men enligt en första beräkning kan det röra sig om skador för så mycket som 50 miljarder dollar, skriver Houston Chronicle. Det omfattar både materiella skador och förlorad ekonomisk verksamhet.

Översvämningarna i USA:s fjärde största stad är enorma. Foto: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES / POLARIS

Harvey ökade något i styrka under måndagen och drog sig sedan ut över vattnet igen. Orkanen väntas dock dra in över fastlandet igen på onsdagen — men då med förminskad styrka innan den drar vidare norrut.

https://twitter.com/GregAbbott_TX/status/901888489951809536

Enligt nyhetsbyrån AP ska en hel familj om sex personer ha dött i vattenkaoset, när deras van ska ha sköljts över av vattenmassorna.

– Kustbevakningen får omkring 1 000 samtal i timmen. Bara i dag har de räddat över 3 000 personer. Det gäller både med hjälp av flyg och båt, säger Mike Hart vid den amerikanska kustbevakningen till CNN.

Kustbevakningen får omkring 1 000 samtal i timmen från invånare i nöd. Foto: UNITED STATES COAST GUARD / EPA/ TT

Invånare skjuter mot räddningsbåtarna

Stämningen i Houston beskrivs som panikartad av räddningspersonalen. Vid ett tillfälle gick en av räddningsbåtarna sönder och medan räddningsmanskapet sökte skydd från regnet försökte människor stjäla båten.

– Folk gör det svårt för oss att rädda dem. Alla rusar mot båtarna samtidigt för att ta sig ombord. De har panik. Vattnet stiger, säger Clyde Cain som leder räddningsstyrkan Cajun Navy till CNN.

Han fortsätter:

– Vi har folk som skjuter mot båtarna om vi inte plockar upp alla.

Samtidigt fortsätter regnet att falla, i enorma mängder.

Harvey är nu på väg mot delstaten Louisiana och i staden New Orleans har flera skolor och andra offentliga byggnader redan stängt, rapporterar CNN.

30 000 inivånare har tvingats lämna sina hem i Texas efter förödelsen i delstaten. Foto: CNN

Svenska Marika Fuller, 51, bor i League City söder om Houston, och är en av de svenskar som har drabbats av den pågående stormen Harvey. 

I lördags kväll tittade hon på nyheterna tillsammans med sin man Derik, och insåg då att ett oväder var på ingång. 

Dammar har översvämmats och vägar och broar kollapsat under vattenmassorna. Foto: MICHAEL CIAGLO / AP/ TT

Till en början var Marika inte orolig. 

– Det blåste inte mer än tjugo meter i sekunden, och jag som är uppväxt på Västkusten tänkte först att det inte var någonting att bry sig om, säger hon. 

Men efter bara ett par timmars regnande tittade Marika ut genom fönstret – och insåg att hela gatan var under vatten. 

– Jag kunde inte se foten på min brevlåda. Då kände jag lite lätt panik, säger hon.

https://twitter.com/Reuters/status/902387887198658560

Då regnet bara fortsatte att ösa ner, började hon och Derik plocka undan sina viktigaste ägodelar från golvet och garderoben. 

Klockan fyra på natten började vattnet sippra in i huset. 

– Från det att jag såg första vattendroppen så tog det bara en halvtimme innan vattennivån var över två centimeter. Det gick otroligt fort. Vi förstod att vi inte kunde gå och lägga oss, säger hon.

Vattennivåerna i huset steg snabbt. Foto: Privat

Räddades av kanot 

Under söndagsförmiddagen steg vattennivån i huset till en halv meter, och när Marika gick ut i trädgården nådde vattnet henne till armhålan. 

– Toaletter, avlopp och all elektricitet hade slutat att fungera. I vardagsrummet flöt barnbarnens leksaker runt på golvet och jag var frusen efter att ha vadat runt i vatten under flera timmar. Vi insåg att vi inte kunde stanna längre, berättar hon. 

Mängder av båtar är ute på de vattenfyllda gatorna för att hjälpa till i räddningsarbetet. Foto: MELISSA PHILLIP / AP/ TT

Vid lunchtid fick paret besök av en man vid namn Travis. 

Med sig hade han två kanoter. 

– Han bor i en närliggande stad och hade bestämt sig för att hjälpa till. Så vi tog våra fem katter och tryckte in dem i några kattburar, la ner lite kläder och tandborstar i några väskor, och virade in dem i fyra plastsäckar för att de inte bli blöta. Sedan tvingades vi balanserade detta på kanoterna, säger Marika. 

– Det var väldigt känslosamt. Vi är väldigt tacksamma över att någon hjälpte till, man var ju så hjälplös.

Ingången till Marika Fullers hus. Foto: Privat

Tog sig i säkerhet

På huvudgatan i League City stötte de på en stor flakbil som sakta kom körades genom vattenmassorna.

I förarsätet satt en av stadens frivilliga brandmän. 

– De har försökt hjälpa alla att evakueras från sina hem. Vi hoppade på och kördes till en slutstation, och där kunde vår svärson hämta oss, berättar Marika. 

Nu är Marika och Derik i säkerhet hos svärsonen, och väntar på att kunna få återvända till sitt hem. 

– Vi ska slänga ut allting, alla vattenskadade möbler, öppna alla väggar och försöka få i gång elektriciteten, säger Marika. 

– Det känns helt ofattbart. Jag har inte riktigt accepterat vad som har hänt än. 

I butikerna gapar hyllorna tomma. Människor har hamstrat vatten och mat för att klara sig genom stormen. Foto: Privat

Många hjälper varandra

En annan svensk på plats är Charlotte Jakobsson Muñiz, 44, som bor i San Antonio i Texas tillsammans med sina två barn. 

Charlotte Jakobsson Muñiz. Foto: Privat

Hennes familj har inte drabbats lika hårt som Marika och Derik. 

– Vi har haft rätt så tur. Det var bara ett träd bredvid huset som ramlade, en fågelholk som rasade i backen och några grenar från ett träd i hagen som föll, säger hon. 

Under måndagen ska Charlottes barn börja i skolan. 

– Det vi mest oroar oss över nu är hur översvämningarna kommer att påverka oss när vi tar bilen. Jag har inte varit utanför huset de senaste dagarna, säger hon.  

Charlotte berättar att det är många frivilliga som ställer upp och hjälper de drabbade. 

– Det är helt underbart. Människor ställer verkligen upp för sina medmänniskor här. 

"Vattnet fortsätter stiga"

Philip Gutierrez, 49, är en av de svenskar som bor i storstaden Houston – och har under måndagskvällen ännu inte evakuerats från sitt hem.

Vattennivåerna i Houston fortsätter att stiga. Foto: Privat

I ett meddelande till Expressen berättar han att vattennivåerna fortsätter att stiga, och att det fortfarande regnar. 

– Helikoptrar flyger ovanför oss och räddningspersonal finns överallt. Men ingen svarar när man ringer larmcentralen. De prioriterar de som är i störst nöd först, skriver han. 

Invånarna vänder sig till kanoter när de räddar varandra ur översvämmade hus. Foto: Privat

Under söndagen fick Philip ett samtal av en vän som behövde akut hjälp. 

– Vi fick ut dem med en kanot – fyra vuxna och tre små barn. Därefter fick vi ut ytterligare tre familjer, säger han. 

Philips fru och fyra barn befinner sig för närvarande några kilometer bort, i säkerhet. 

Philip tillsammans med sina fyra barn. Foto: Privat

Men bland grannarna börjar allt fler att oroa sig. 

–  En granne har en 80-årig pappa i rullstol. Vi börjar klura på hur, och i så fall när, vi ska få ut honom. Vi håller koll på varandra, skriver Philip. 

Stormen Harvey

Stormen Harvey kommer att bli den kraftigaste naturkatastrofen att drabba USA sedan Katrina 2005 som orsakade skador för 108 miljarder dollar och kostade över 1 200 människor livet.

Över 5,8 miljoner människor uppskattas ha drabbats av Harvey och minst fem personer har dött. 

Massevakueringar har inletts på flera håll i Texas. 3 000 soldater har tagits in för att hjälpa till och 500 fordon samt 14 flyg satts i bruk med anledning av katastrofen. 250 motorvägar runtom i delstaten har stängts av.

Under söndagskvällen hade mer än 76 centimeter regn har fallit över vissa delar av Houston. Ungefär lika mycket regn kan väntas under de närmaste dagarna. 

Under måndagen har skolor, flygplatser och kontorsbyggnader beordrats att stänga allt eftersom vägar förvandlas till floder. 

Under tisdagen planeras Donald Trump att anlända till den drabbade delstaten. 

President Donald Trump sa på måndagen att återhämtningen efter Harvey kommer att bli en "lång och svår" resa, men förutspådde samtidigt att landet skulle komma tillbaka "större, bättre och starkare än någonsin", rapporterar CNN. Trump, som kallar orkanen en katastrof, anlände till den hårt drabbade delstaten under tisdagen.

– Vi ser grannar som hjälper grannar, vänner som hjälper vänner och främlingar som hjälper främlingar. Vi är en stor amerikansk familj. Vi lider tillsammans, vi kämpar tillsammans och tro vi, vi står ut tillsammans, säger han enligt CNN. 

President Donald Trump planerar att besöka Texas under tisdagen. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN