Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Svenska män är så trötta och tråkiga"

För några år sedan skedde sexhandeln i Gambia öppet, men ”numera är folk inte lika vulgära”
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Kvinnor från Europa reser till Gambia för att gifta sig eller bara umgås med en man.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Men även män syns med flickvänner som skulle kunna vara deras barnbarn.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

KOLOLISTRANDEN, GAMBIA. Europeiska mor- och farmödrar som hånglar med fattiga gambier som är så unga att de skulle kunna vara deras barnbarn.

Men även svenskor som lätt skulle få en partner hemma som förlovar och gifter sig med hyfsat jämnåriga medelklassmän i Gambia.

Expressen åkte till turiststråken på Kololistranden för att ta pulsen på svenskornas semesterrelationer och eventuella sexköp.

– Svenska män är så trötta och tråkiga. Jag känner mig mer jämnårig med de unga gambiska männen här på reggaefesten, förklarar den 64-åriga undersköterskan Barbro.

Hon sveper med handen över uteserveringen där massor av par i olika åldrar och åtskilliga singelmän dansar i sanden.

– Jag har åkt rätt mycket till Jamaica förut, men Gambia är också härligt, förklarar Barbro innan hennes nye bekantskap – en muskulös ung man i linne och korta rastaflätor - drar bort henne från frågvisa svenska journalister.


Numera är folk inte lika vulgära, de sköter sina relationer lite snyggare

För några år sedan förekom sexhandeln helt öppet. Svenskor och andra europeiska kvinnor betalade 500 kronor för en veckas ”sällskap”, men det gick även att köpa umgänge för kortare tid. Lönen för städare, servitörer och trädgårdsmästare i turistbranschen är ofta så låg som 300-400 svenska kronor i månaden.

– Numera är folk inte lika vulgära, de sköter sina relationer lite snyggare. Och myndigheterna motarbetar sexhandeln och försöker få dessa ynglingar att gå i skolan i stället, säger en hotellreceptionist.

Unga män försörjer sina familjer som ”bumpsters”

På de stora turisthotellen är så kallade ”bumpsters” – unga gambiska män som försörjer sig och sina familjer på att vara med västerländska turister och som många gånger hoppas på att få komma till EU – ofta portade.

Kvinnor som vill umgås intimt med de unga männen får i stället hyra lägenheter i andra områden och är hänvisade till vissa strandbarer där par som inte bor på hotellen kan hyra solstolar och slippa ogillande blickar.

– Mellan mig och min pojkvän förekommer inga kontanter. Det är förstås jag som betalar för vår mat och vårt boende och jag kan gärna sponsra hans familj med ris eller mediciner, men det är inte så att jag köper honom, säger en svensk kvinna i 55-årsåldern.

Andra vanliga ”kärleksgåvor” och transaktioner är att kvinnorna köper mobiltelefoner och dyra joggingskor till de unga männen.

Ett par vandrar på stranden, hand i hand.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

”Konsekvenserna blir att landets image påverkas negativt”

Det är stor skillnad på hur journalister skildrar och allmänheten ser på kvinnliga och manliga sexturister i Gambia och Sydostasien, konstateras det i universitetsvärlden. En kandidatuppsats med titeln ”Kvinnlig sexturism i Gambia” menar att svenska medier tenderar att ”framställa den kvinnliga sexturismen som något romantiskt och oskyldigt, dels för att kvinnorna själva väljer att kalla sina handlingar för romanser, dels för att samhället ser kvinnornas handlingar som mindre skadliga”.

– Konsekvenserna blir att landets image påverkas negativt, vilket resulterar i att Gambia stämplas som ett oattraktivt resmål, skriver författarna Alexandra Gadi, Kiriaki Grigoriadou och Martina Ostojic vid Södertörns högskola.

– Att kvinnor i Gambia betalar för konkreta handlingar som samlag eller att bli slickade tycks dock inte förekomma, det är mer så att de söker en ”boyfriend experience” (en ”pojkvänserfarenhet”) och att de står för alla omkostnader, på samma sätt som en del turister i Sydostasien vill ha en ”girlfriend experience”.


Vi skäms när vi ser hur de här kvinnorna utnyttjar fattiga unga killar

Paren med extremt stor åldersskillnad ifrågasätts dock av rätt många i Gambia.

– När kvinnan är 30, 40 eller 50 år äldre så handlar det ju bara om pengar, inte kärlek. Jag tycker att det är äckligt, säger en inkastare som vill vara anonym.

De flesta svenska turisterna håller med.

– Vi skäms när vi ser hur de här kvinnorna utnyttjar fattiga unga killar som oftast varken kan läsa eller skriva. Det är ett stigma för de här killarna, för deras familjer föraktar dem. Och det är inte ett dugg bättre än när svenska män åker till Sydostasien och köper sex, säger Mari, 47, från södra Sverige.

Hon är själv gift med en elva år yngre gambisk man, men tycker inte att maktbalansen mellan dem har varit skev. Hennes man Chris ville till skillnad från många andra egentligen inte alls till Europa, så hon var ingen ”ticket love” och även om Chris tjänade dåligt på hotellet där han jobbade så var han med gambiska mått inte fattig.

Vi ser många olika varianter:

Kvinnor som är så överviktiga och gamla att de inte orkar resa sig ur plaststolarna utan pressar sig mot sina unga pojkvänner som står intill. Men också eleganta damer som ser ut att ha varit fotomodeller i sin ungdom och som med spänstiga steg promenerar hand i hand med pojkvännerna i vattenbrynet.

Men bara för att en eventuell sexköpare ser bra ut betyder det ju inte att maktobalansen blir mindre eller att handlingen i sig förändras.

– Det är oacceptabelt att ta ut sin sexualitet på andra människor mot betalning, oavsett var det sker eller om det är en man som köper sexuella tjänster eller om det är en kvinna, säger poliskommissarie Kajsa Wahlberg på polismyndighetens nationella operativa avdelning, Noa, som också är ansvarig för polismyndighetens uppdrag som Sveriges nationella rapportör rörande människohandel.


LÄS ÄVEN: Maire, 72, gifte sig för tredje gången i Gambia


Män har flickvänner som skulle kunna vara deras barnbarn 

En brittisk kvinna som vi bedömer är drygt 60 år får oss att associera till en något äldre version av Samantha i tv-serien ”Sex and the city”. Hennes hållning är graciös och det är bara på händerna och halsen som man ser att hon är över 40 år.

När vi frågar varför hon åker till just Gambia skrattar hon till och svarar:

– It's because of him!

Och så kramar hon den vältränade gambierns hand. Han kan inte vara en dag över 30, men är ytterst ovillig att prata med oss om sin bakgrund och sina bevekelsegrunder.

Även europeiska män med yngre flickvänner syns på barerna i Senegambia.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

På barer och restauranger längs Kololistranden och i nöjesstråken inne i Senegambia som ligger fyra kilometer härifrån ser vi för all del även många äldre europeiska män som har gambiska flickvänner som kunde vara deras barnbarn.

– Men de går nästan aldrig på diskon och reggaepartyn. De europeiska männen är väl trötta om kvällarna och föredrar att umgås med sina flickvänner på rummen, skrockar en svenska som ofta reser till Gambia.

Svensk-gambiska relationer

• Svenska charterturister började redan på 1960-talet åka till Gambia.

• Varje år åker ungefär 5 000 svenska resenärer till Gambia med Ving.

• Hittills i år har 63 manliga sökanden från Gambia beviljats uppehållstillstånd i Sverige för vad som på Migrationsverkets språk heter ”nyetablerad anknytning” (sambor/gifta).

• 2016 var det 66 manliga sökande från Gambia som fick uppehållstillstånd i Sverige för kärlekens skull och 2015 var det 69.

• Jämförbara siffror med Thailand är att 774 thailändskor beviljats uppehållstillstånd i Sverige i år med anledning av äktenskap/samboskap (829 kvinnor år 2016 och 603 kvinnor år 2015).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.