Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

126 skadade i Paris – över tusen gripna i hela landet

Vid Champs-Élysées har polisen använt tårgas mot demonstranter. Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN
Över 400 har gripits. Foto: RAFAEL YAGHOBZADEH / AP TT NYHETSBYRÅN
Ytterligare 200 personer har omhändertagits. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fler demonstrationer äger rum i Frankrike under lördagen. Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
UD har utfärdat en varning till svenskar som befinner sig i Paris. Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

PARIS/STOCKHOLM. Vid Champs-Élysées i Paris använde polisen tårgas mot demonstranter under lördagens sammandrabbningar, skriver Reuters. 

Över tusen personer har gripits i hela landet, och UD har utfärdat en varning till svenskar som befinner sig i Paris.

Enligt siffror från sjukvårdsmyndigheten i Paris har 126 personer skadats i huvudstaden.

Eiffeltornet, Louvren och flera berömda köpcentrum stängdes på grund av demonstrationerna.

Protesterna har även spridit sig till Belgien.

Frankrike har under den senaste tiden skakats av flera våldsamma demonstrationer. Det som började som en protest mot höjd bensinskatt har tilltagit i styrka parallellt med att motståndet mot president Emmanuel Macron har vuxit.

Totalt har fyra personer dött, enligt BBC. En av dem är en 80-årig kvinna som träffades av en tårgasbehållare när hon skulle stänga fönstret i sitt hem i Marseille.

Varför bär du gul väst i dag? Fabienne Daumas, 44 år, systemansvarig, Marseille: ”I tjugo år har de där mittenpolitikerna från höger och vänster förstört livet för oss! Nu har bägaren runnit över, vare sig det gäller bensinpriser eller massinvandring. Ingen bryr sig längre om folket. Jag är emot bensinskatter men också Marrakeshfördraget om migration”. Foto: Magnus Falkehed
Varför bär du gul väst i dag? Léna Exbrayat, marknadsförare, 26 år, Paris: ”Folk gör rätt i att skrika ut sin vrede för allt som händer! Den här gången har det tagit skruv. Skatterna är för höga, men jag är inte överens med de som bränner ned och slår sönder. Jag var chockad över att de slog sönder ett monument som Triumfbågen förra veckan”. Foto: Magnus Falkehed
Varför bär du gul väst i dag? Patrick Jupon, 61 år, förtidspensionär: ”Jag är här av samma skäl som alla andra. Skatterna är på tok för höga! Vare sig det är bensin bilen eller för att värma huset. Samtidigt är det för många som fuskar med statens pengar. Hälften av alla arbetslösa skulle jag säga till exempel!” Foto: Magnus Falkehed

I tisdags uppgav regeringskällor för AFP att den franska regeringen stoppar ytterligare höjningar av bränsleskatten, något som senare bekräftades.

Men på lördagen fortsatte demonstrationerna. SR Ekots korrespondent Margareta Svensson rapporterade att 89 000 poliser kommer vara i tjänst i hela landet, varav 8 000 i Paris. 

Även i Bryssel har de gula västarna demonstrerat under dagen, rapporterar The Guardian. Enligt DN har ett hundratal gripits i den belgiska huvudstaden.

 

Flera skadade av polisens gummikulor

Under hela lördagen har stora delar av Paris varit en spökstad, med stängda och barrikaderade butiker. De stora varuhusen Printemps och Lafayette beslutade också för att stänga – trots att den annalkande julen skulle ha gjort lördagen till en av årets viktigaste shoppingdagar.

The Guardian rapporterar även att världsberömda turistattraktioner som Eiffeltornet och Louvren stod tomma och nedsläckta. Flera operaföreställningar ställdes in, liksom fotbollsmatcher i den franska förstaligan.

Många tunnelbanestationer i likhet med alla de som ligger nära paradgatan Champs-Elysées har varit stängda. När man närmade sig till fots stod poliser i uniformer eller civilt och går genom ryggsäckar i jakt på vapen, tillhyggen eller olika skydd mot tårgas.

På Champs-Elysées sjöng folkmassan Marseljäsen. 

Alla lyxbutiker var igenbommade med träpaneler – eller med järngaller som för Louis Vuittons butik.

Allt som kan användas som tillhyggen, metallplåtar kring träden eller stolar hade avlägsnats från gatubilden.

Trots det lyckades en del demonstranter använda sig av träpaneler som barrikadutrustning. Många bar också gasmasker eller simglasögon mot den fräna tårgasen som låg som en tunn hinna över hela paradgatan – men tätast vid Triumfbågen.

Flera personer har skadats av polisens gummikulor, rapporterar Le Parisien. En av dem är en fotograf som fördes till sjukhus efter att ha förlorat medvetandet. En polis ska ha bett om ursäkt och menat att han ”siktade på någon annan”, skriver tidningen.

https://twitter.com/le_Parisien/status/1071418985298702336

Vid 16-tiden på lördagen blev det oroligt utanför Svenska kyrkan i Paris, som ligger på Rue Médéric.

– Det var en bil som vältes utanför. Personerna som gjorde det försvann, och sen kom polisen. Det gick på några minuter, säger vikarierande kyrkoherde Kristina Hallström.

– Det är otäckt nog, men nu är det lugnt.

Över tusen gripna efter protesterna 

Enligt BBC har över tusen personer gripits i hela Frankrike efter lördagens oroligheter. Den totala mängden demonstranter i landet ska ha uppgått till 125 000. 10 000 av dessa befann sig i Paris. I andra storstäder som Marseille, Lyon och Toulouse demonstrerade mellan 2 000 till 3 000 personer, rapporterade The Guardian tidigare på lördagen.

Enligt siffror från sjukvårdsmyndigheten i Paris har 126 personer skadats i huvudstaden – dock inte allvarligt.

– Jag hoppas att dialogen med delegationen som inleddes i går kan fortsätta under de bästa förutsättningarna, säger premiärministern Edouard Philippe i ett tal vid 11-tiden enligt Ouest-France.

Polisens strategi var uppenbarligen att förhindra att folkmassan stelnade till i aggressiva klumpar och klungor. Då sköt de direkt med tårgas och gick in för att skingra demonstranterna. Det fick till effekt att en stor del av folkmassan på Champs-Elysées gick upp och ned för den kilometerlånga gatan, fram och tillbaka.

Demonstranterna krävde sociala reformer och regeringens avgång. Tusentals människor hade kommit från alla håll i Frankrike att döma av alla flaggor från olika län och regioner.

”Avgå Macron”, ropade flera demonstranter, enligt AFP. 

 

89 000 poliser är i tjänst i Frankrike under lördagen. Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter protesterar mot höjda studieavgifter. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen stoppar demonstranter för att ta sig igenom. Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

UD:s varning till svenskar i Paris

På fredagen gick det svenska utrikesdepartementet ut med en varning till svenskar som befinner sig i Paris:

”Med anledning av oroligheter i Frankrike och aviserade demonstrationer lördagen den 8 december samt mot bakgrund av förra helgens våldsamma händelser i Paris, uppmanas svenska medborgare att undvika folksamlingar/demonstrationer och iaktta allmän försiktighet”, skriver UD bland annat.  

 

Vad händer i Frankrike – och varför?

Efter att den franska regeringen meddelat planerade skattehöjningar på bland annat bensin och diesel utbröt demonstrationer på flera platser runtom i landet.

Iklädda gula västar har, enligt franska myndigheter, cirka 140 000 tagit sig ut på gator och torg under flera lördagar i rad för att visa sitt missnöje. Minst fyra personer har dött i samband med de våldsamma demonstrationerna och flera har skadats. Därtill har demonstrationerna resulterat i materiell skada på flera miljoner.

Demonstrationerna har ägt rum både i storstäder såsom Paris, Lille och Marseille, men också ute på landsbygden där skattehöjningar väntas påverka befolkningen i större utsträckning. 

Efter demonstrationerna har franska regeringen backat – och meddelat att de planerade skattehöjningarna på bränsle inte är med i nästa års statsbudget. De har dock inte uteslutit att i framtiden införa höjningarna. 

 

 

Svenska Maja, 24: ”Hörde sirener och skrik”

En av svenskarna som befinner sig i Paris är ekonomistudenten Maja Jonson, 24. Hon bor precis vid Triumfbågen – demonstrationernas epicentrum.

– Förra helgen kunde jag inte gå ut från mitt hus. Det stod tungt beväpnade poliser precis utanför dörren. Allt var stängt, det luktade brandrök i hela byggnaden och man hörde smällar, sirener och skrik. Det var läskigt.

Maja berättar att butiksägare i hennes område på fredagskvällen förberedde sig inför lördagen.

– Grupper med hantverkare sätter upp plank framför skyltfönster till butiker och banker, förklarar hon.

Maja Jonson, 24, bor vid Triumfbågen i Paris. Foto: PRivat
Butik som förberedde sig inför lördagens demonstrationer. Foto: Maja Jonson
Vissa butiker har tömts på varor, eftersom plundringar pågick förra helgen. Foto: Maja Jonson
Träplank över fönstren på en annan butik. Foto: Maja Jonson
Restaurang som stacks i brand förra helgen. Foto: Maja Jonson

Förra helgen hade Maja inte hunnit förbereda sig på att stanna inne – och tvingades äta gröt hela dagen. Inför lördagen hade hon dock bunkrat upp med förnödenheter:

– Jag funderade på att åka i väg, men har nu köpt mat och ordnat några filmer.

Maja har sett UD:s varning. Hon berättar att skolan hon går på ställde in all undervisning på lördagen, samt avrådde eleverna från att gå ut i Paris.