Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska Lovisa, 25, blev ihjälkörd i USA – nu kämpar familjen för rättvisa

.Så stöttar du en anhörig i sorg
Lovisa Arnesson-Cronhamre blev ihjälkörd under en joggingtur på universitetsområdet i Pennsylvania.
Foto: Privat
Lovisa med sin pojkvän från Storbritannien. Paret bodde tillsammans i USA.
Foto: Privat

Lovisa Arnesson-Cronhamre, 25, studerade på universitetet i Pennsylvania i USA. 

På en joggingtur blev hon ihjälkörd av en 20-årig student utan körkort – som nu sitter häktad misstänkt för mord.  

– Lovisa var otroligt intelligent och driven, säger mamma Maja Cronhamre. 

Lovisa Arnesson-Cronhamre, 25, från Örebro studerade till en doktorsexamen i arkitekturteknik i amerikanska delstaten Pennsylvania. Efter fem års studier och en examen i astrofysik från Glasgow, flyttade hon tillsammans med sin brittiske pojkvän till USA för en månad sedan.  

På tisdagskvällen var hon ute och joggade på universitetsområdet vid East Park Avenue, när en bil i hög hastighet plötsligt hamnade på fel sida vägen och körde upp på trottoaren där Lovisa sprang, vilket Aftonbladet var först med att rapportera. Bilen träffade henne i hög fart och bilder från övervakningskameror har visat vansinnesfärden. 

För en månad sedan flyttade Lovisa till USA efter fem års studier och en examen i astrofysik i Glasgow.
Foto: Privat
Lovisa hade de senaste åren börjat tävla i styrkelyft.
Foto: Privat

Lovisa fördes till sjukhus med bruten nacke och skador på hjärnan. Efter att först ha anlänt på akutmottagningen på Mount Nittany Medical Center flögs hon senare till universitetssjukhuset i Altoona utanför Pittsburgh, men hennes liv gick inte att rädda. 

– Vi alla är väldigt påverkade. Det känns helt overkligt, man kan inte greppa det. Men hela familjen försöker söka stöd hos varandra, säger Lovisas mamma Maja Cronhamre, som är bosatt i Örebro. 

Familjen fick beskedet genom ett samtal från Lovisas pojkvän halv fem på onsdagsmorgonen. 

– Jag förstod att något allvarligt hade hänt. Lovisa har diabetes, så min första tanke var att hon hade svimmat eller så, säger Maja Cronhamre. 

Risk att misstänkt flyr 

Misstänkte gärningsmannen Ahmed Alqubaisi, 20, greps och är nu häktad misstänkt för mord, dråp, fortkörning och vårdlöshet i trafik. Enligt ett uttalande från College State Police framförde Alqubaisi fordonet i ”en högre hastighet än vad som anses säkert i området” på blött väglag. Han saknade körkort och var avstängd från universitetet. 

Ahmed Alqubaisi, 20, är häktad misstänkt för mord, dråp, fortkörning och vårdlöshet i trafik.
Foto: Penn State University Police

Alqubaisi är född i Förenade Arabemiraten utan band till Pennsylvania. Han har nekats borgen då polisen anser att det finns en stor risk att Alqubaisi lämnar delstaten om han släpps.  

Maja Cronhamre säger att den misstänkte föraren får hjälp av ett flertal advokater och en familj som försöker påverka den rättsliga processen. 

– Han har en väldigt stor och rik släkt bakom sig. Skulle han bli släppt mot borgen så drar han, de har inget utlämningsavtal så då är han borta. De har en hel flock med advokater som försöker pressa domaren att ge honom borgen, säger hon, och fortsätter: 

– Det känns lite som David mot Goliat. Vi är bara vi. 

Startat namninsamling  

Familjen har startat en namninsamling på hemsidan ”Justice for Lovisa” för att motverka att föraren frisläpps. Listan ska skickas till domaren i fallet. 

– Vi vill bara att han inte ska bli fri mot borgen. Han ska sitta där han sitter tills rättegången är över. Vi har inget personligt agg mot honom, men det ska vara en rättvis rättegång där han får ta ansvar för det han har gjort.  

Maja Cronhamre hoppas nu att namninsamlingen ska hjälpa familjen att ge Lovisa upprättelse.    

– Hon var viljestark, envis, omtänksam och otroligt intelligent och driven. Vi brukade skämta och säga ”tänk om vi inte tycker om maten” dagen hon skulle få Nobelpris. 

Familjen har nu startat en namninsamling för Lovisa som ska skickas till domaren i fallet.
Foto: Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.