Lisa Johansen och Elvis Presley.
Lisa Johansen och Elvis Presley.

Svenska Lisa stämmer familjen Presley

Publicerad
Uppdaterad
Svenska Lisa Johansen hävdar att Elvis dotter Lisa Marie Presley har stulit hennes identitet.
Nu stämmer hon familjen Presley på nästan 880 miljoner kronor, uppger Billboard.com.
Svenskan har försökt övertyga omvärlden att hon är Priscilla och Elvis Presleys riktiga dotter i årtionden.
1998 publicerade hon sina memoarer "I, Lisa Marie: The True Story of Elvis Presley's Real Daughter" (Jag, Lisa Marie: Den sanna historien om Elvis Presleys riktiga dotter). I boken skriver hon att Priscilla Presley åkte utomlands efter Elvis död, eftersom hon fruktade för dotterns säkerhet. Då gav hon intervjuer till svenska tidningar och berättade sin, på många sätt, osannolika historia.

Har vägrat göra DNA-test

Lisa Johansen hävdar att hon tvingades anta en ny identitet – och att hon sedan har kämpat för att få tillbaka sitt rättmätiga namn och arv.
Samtidigt har hon vägrat att göra ett DNA-test.
Nu har Presleyfamiljen fått nog och anlitat Hollywood-advokaten Marty Singer, som i augusti skrev ett brev till svenskan där han hotar att vidta åtgärder om hon inte slutar upp med sina påståenden, uppger Billboard.com.
Johansen hävdar att Presleyfamiljen sprider lögner och försöker skrämma henne – och svarar med att stämma familjen på över 130 miljoner dollar (nästan 880 miljoner kronor).
Men mysteriet kan snart vara löst.
Enligt ett bifogat dokument i stämningen gav Johansen sitt medgivande till ett DNA-test till de brittiska myndigheterna förra året.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag