Vad är det som gör svenska lantchips svenska? Foto: Christian Örnberg
Vad är det som gör svenska lantchips svenska? Foto: Christian Örnberg

Svenska lantchipsen
– inte särskilt svenska

Publicerad

Hur svenska är egentligen chipsen från företaget Svenska lantchips? Inte alls särskilt svenska, menar flera kritiker som diskuterat frågan i en konsumentgrupp på Facebook.

Hälften av potatisen är från Danmark, palmoljan kommer från Malaysia och merparten av kryddorna är från utlandet.

– Problemet är – som jag ser det – att det känns som att de försöker mörka produktionen och ge sken av att innehållet är svenskproducerat genom sitt varumärke, säger en svensk lantbrukare.

Har du köpt de krispiga chipsen från företaget Svenska lantchips i tron om att de är gjorda på potatis från svenska lantbrukare?

Då har du delvis trott fel. I en konsumentgrupp på Facebook har en diskussion om företagets chips blossat upp de senaste dagarna. Huvudfrågan, som hundratals personer har engagerat sig i, handlar om det verkligen är rätt att kalla chipsen för "svenska lantchips".

En svensk lantbrukare, som har varit drivande i frågan, menar att företaget försöker vilseleda sina kunder. Hälften av potatisen kommer nämligen från Danmark.

– Problemet är – som jag ser det – att det känns som att de försöker mörka produktionen och ge sken av att innehållet är svenskproducerat genom sitt varumärke, säger lantbrukaren till Expressen.

Målsättning är att utöka

Robert Arnegård, vd för Svenska lantchips, säger sig förstå kritiken. Han förklarar dock att företaget använder sig av dansk potatis under delar av säsongen eftersom den svenska potatisen "inte räcker till".

– Det är ungefär 50 procent dansk potatis och 50 procent svensk. Men vår målsättning är att det ska bli 100 procent svensk potatis. Vi försöker utöka med svensk potatis varje säsong, säger Arnegård.

"Jag känner mig lurad"

Lantchipsen görs av potatis, palmolja och olika typer av kryddor. Potatisen kommer delvis från Danmark, palmoljan har köpts in via ett danskt företag och kommer från Malaysia. Även merparten av kryddorna kommer från utlandet.

Vad är det egentligen som är svenskt med de "svenska" lantchipsen? Inte mycket, menar lantbrukaren.

"Får man använda ordet "svenska" hursomhelst bara för att man vill och är smart? Jag tycker i alla fall inte att det räcker med att produkten är processad här. Jag känner mig lurad som konsument", skriver lantbrukaren på Facebook i ett inlägg som har engagerat hundratals.

"Kan inte helt garantera"

Vd:n Robert Arnegård menar att chipsen är svenska eftersom de produceras i Sverige av ett svenskt företag som har funnits länge. Han berättar även att målsättningen är att till hösten enbart använda sig av svensk potatis samt byta ut palmoljan mot raps- och sololja.

– Vårt mål är att ha svenska råvaror, men det är inte alltid så lätt. Nu övergår vi till exempel till rapsolja, men vi kan inte helt garantera att det är svenskproducerad rapsolja. Ambitionen är att köpa så mycket svenskt som vi bara kan och vi hoppas att det kan pusha svenska bönder att se att det finns en svensk produktion och därmed inse att det kan vara ekonomiskt gynnsamt att odla.

För några år sedan sa du att ni funderar på att märka era chipspåsar med ursprungsland. Varför har ni inte gjort det?

– Vi är ett litet företag och man prioriterar olika saker. Det kommer att komma år 2015, då måste företag skriva ut ursprungsland.

Det räcker dock inte för lantbrukaren som menar att företagets namn är missvisande.

– De borde byta namn eller övergå till att använda svensk potatis och svensk rapsolja. De borde känna av att namnet "Svenska lantchips" förpliktigar en hel del. Jag har full förståelse att det kanske är svårt ur produktionsteknisk synpunkt att byta olja och/eller potatissort, då har de alternativet att byta namn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag