Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska lantchipsen
– inte särskilt svenska

Vad är det som gör svenska lantchips svenska?
Foto: Christian Örnberg

Hur svenska är egentligen chipsen från företaget Svenska lantchips? Inte alls särskilt svenska, menar flera kritiker som diskuterat frågan i en konsumentgrupp på Facebook.

Hälften av potatisen är från Danmark, palmoljan kommer från Malaysia och merparten av kryddorna är från utlandet.

– Problemet är – som jag ser det – att det känns som att de försöker mörka produktionen och ge sken av att innehållet är svenskproducerat genom sitt varumärke, säger en svensk lantbrukare.

Har du köpt de krispiga chipsen från företaget Svenska lantchips i tron om att de är gjorda på potatis från svenska lantbrukare?

Då har du delvis trott fel. I en konsumentgrupp på Facebook har en diskussion om företagets chips blossat upp de senaste dagarna. Huvudfrågan, som hundratals personer har engagerat sig i, handlar om det verkligen är rätt att kalla chipsen för "svenska lantchips".

En svensk lantbrukare, som har varit drivande i frågan, menar att företaget försöker vilseleda sina kunder. Hälften av potatisen kommer nämligen från Danmark.

– Problemet är – som jag ser det – att det känns som att de försöker mörka produktionen och ge sken av att innehållet är svenskproducerat genom sitt varumärke, säger lantbrukaren till Expressen.

Målsättning är att utöka

Robert Arnegård, vd för Svenska lantchips, säger sig förstå kritiken. Han förklarar dock att företaget använder sig av dansk potatis under delar av säsongen eftersom den svenska potatisen "inte räcker till".

– Det är ungefär 50 procent dansk potatis och 50 procent svensk. Men vår målsättning är att det ska bli 100 procent svensk potatis. Vi försöker utöka med svensk potatis varje säsong, säger Arnegård.

"Jag känner mig lurad"

Lantchipsen görs av potatis, palmolja och olika typer av kryddor. Potatisen kommer delvis från Danmark, palmoljan har köpts in via ett danskt företag och kommer från Malaysia. Även merparten av kryddorna kommer från utlandet.

Vad är det egentligen som är svenskt med de "svenska" lantchipsen? Inte mycket, menar lantbrukaren.

"Får man använda ordet "svenska" hursomhelst bara för att man vill och är smart? Jag tycker i alla fall inte att det räcker med att produkten är processad här. Jag känner mig lurad som konsument", skriver lantbrukaren på Facebook i ett inlägg som har engagerat hundratals.

"Kan inte helt garantera"

Vd:n Robert Arnegård menar att chipsen är svenska eftersom de produceras i Sverige av ett svenskt företag som har funnits länge. Han berättar även att målsättningen är att till hösten enbart använda sig av svensk potatis samt byta ut palmoljan mot raps- och sololja.

– Vårt mål är att ha svenska råvaror, men det är inte alltid så lätt. Nu övergår vi till exempel till rapsolja, men vi kan inte helt garantera att det är svenskproducerad rapsolja. Ambitionen är att köpa så mycket svenskt som vi bara kan och vi hoppas att det kan pusha svenska bönder att se att det finns en svensk produktion och därmed inse att det kan vara ekonomiskt gynnsamt att odla.

För några år sedan sa du att ni funderar på att märka era chipspåsar med ursprungsland. Varför har ni inte gjort det?

– Vi är ett litet företag och man prioriterar olika saker. Det kommer att komma år 2015, då måste företag skriva ut ursprungsland.

Det räcker dock inte för lantbrukaren som menar att företagets namn är missvisande.

– De borde byta namn eller övergå till att använda svensk potatis och svensk rapsolja. De borde känna av att namnet "Svenska lantchips" förpliktigar en hel del. Jag har full förståelse att det kanske är svårt ur produktionsteknisk synpunkt att byta olja och/eller potatissort, då har de alternativet att byta namn.

Potatissorter

Det är skillnad på vanlig matpotatis och den potatis som man gör chips av. Svenska Lantchips använder sig av potatissorten Saturna som är fast och med högt stärkelseinnehåll. En vanlig matpotatis är för mjölig samt innehåller för mycket socker för att göra bra chips av.

I snitt förbrukar företaget 30 ton per dygn. Vilket gör att det krävs enorma mängder Saturna-potatis för att hålla produktionen i gång. Enligt vd:n Robert Arnegård är det därför man tvingas köpa in potatis från Danmark.

Spelar det någon roll om lantchipsen kommer från Sverige eller inte?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.