Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska kvinnor och barn uppges flytt från IS-läger

I mitten av november besökte Expressens utrikeskorrespondent Kassem Hamadé ett läger i norra Syrien som IS-familjer rymde från under den turkiska offensiven. Se reportaget här.
25 svenska kvinnor och 70 barn har hållit fängslade i lägret al-Hol. Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu har flera smugglats ut.Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Över 12 000 IS-soldater har suttit fängslade i fångläger i norra Syrien.Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Minst tre svenska medborgare finns bland kvinnorna som har smugglats ut ur lägret de senaste månaderna.Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska kvinnor och barn uppges ha rymt från ett syriskt fångläger för personer med IS-kopplingar. 

Enligt Aftonbladet rör det sig om minst tre svenska medborgare. 

Under söndagen ska dessutom ett 20-tal kvinnor försökt fly från al-Hollägret – men de tillfångatogs omedelbart, enligt nyhetsbyrån ANHA.

Över 12 000 IS-soldater har suttit fängslade i fångläger i norra Syrien. I samband med att Turkiet invaderade landet kom larmet från kurdstyrkorna som bevakade lägren: flertalet terrorister hade rymt. 

I ett av dessa läger, al-Hol, har 25 svenska kvinnor och 70 barn hållits fängslade. Men nu rapporterar Aftonbladet att minst tre svenska medborgare finns bland kvinnorna som har smugglats ut ur lägret de senaste månaderna.

Enligt källor till SVT ska operationen ha varit noga planerad med hjälp av anhöriga som ska ha betalat smugglarna. Kostnaden för att smugglas ut uppges ligga på omkring 15 000 dollar, motsvarande drygt 140 000 svenska kronor. Priset varierar dock beroende på faktorer som utseende. Ser man ut att inte komma från Mellanöstern går priset upp, enligt SVT.

Syftet med flykten ska ha varit att försöka ta sig till Sverige, enligt SVT:s källa. Några av de svenska kvinnorna ska fortfarande vara på fri fot, medan andra misstänks ha gripits av den syriska armén.

Svenska kvinnor uppges ha flytt

UD kan dock inte bekräfta uppgifterna.  

– Möjligheterna att agera på plats i Syrien är mycket begränsade och att få den här typen av uppgifter bekräftade försvåras av att vi, på grund av säkerhetsläget, inte har någon närvaro av personal i konfliktområdet, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD, till Aftonbladet. 

De svenska kvinnorna ska dock vara kvar i Syrien. De har tagit sig västerut till områden som kontrolleras av oppositionen, skriver Aftonbladet. 

– Det enda vi kan säga är att i den händelse någon kommer hem så kommer vi att följa upp dem. Det är ett arbete som har pågått sedan 2014, säger Sofia Hellkvist, pressekreterare på Säpo, till tidningen. 

Under söndagen ska nya flyktförsök ha gjorts från samma läger.

Nyhetsbyrån ANHA, som står nära kurdledda SDF, skriver att ett 20-tal kvinnor har försökt fly men direkt blivit tillfångatagna.  Även den man som försökte hjälpa dem att fly greps. De kvinnorna som försökte fly kommer från Ryssland, Turkmenistan och Kazakstan, enligt ANHA. 

Däremot ska under dagen 200 IS-medlemmar släppas fria från lägret, enligt SDF. Det handlar då enbart om syriska medborgare, som enligt SDF inte begått något brott. Sheikhmous Ahmed, chef för lägren i nordöstra Syrien bekräftar uppgiften.

Tidigare flykter

Det var i al-Hol som den svenske IS-terroristen Michael Skråmos sju barn befann sig innan morfadern lyckades flytta dem till Erbil i kurdiska delen av Irak. 

Expressen har tidigare rapporterat om hur svenska IS-familjer flytt från fånglägret Ayn Issa i samband med invasionen. 

– De flesta som har rymt kommer från Europa, inklusive Sverige och Norge, sa Sheikhmous Ahmed, chef för flykting- och migrationsdepartementet i kurdstyrda nordöstra Syrien, då. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.