Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska kvarlevorna ska skickas hem till Sverige

Expressens Lisah Silfwer tar dig igenom händelseutvecklingen.
Flygplanet sköts ned av Iran och störtade utanför Teheran strax efter start.Foto: MOHAMMADREZA ABBASI / MEI / POLARIS POLARIS IMAGES

Sjutton personer hemmahörande i Sverige dog i flygkraschen i Teheran. 

Nu ska några av personernas kvarlevor skickas hem till Sverige på anhörigas önskemål. 

Totalt 176 personer dog när det ukrainska flygplanet sköts ner av iransk militär. Sjutton av dessa var hemmahörande i Sverige. 

Nu ska några av de personernas kvarlevor skickas hem till Sverige, rapporterar Sveriges Radio. Detta sköts av försäkringsbolag, men Utrikesdepartementet står till förfogande med hjälp. 

I varje enskilt fall är det de anhöriga som beslutar vad som ska hända med kvarlevorna, säger Diana Qudhaib, presstalesperson på UD till kanalen: 

– Det rör sig om ett fåtal av de omkomna som kommer att repatrieras till Sverige. Det är de anhöriga som i varje enskilt fall kommer att avgöra vad som kommer att hända med de omkomnas kvarlevor. 

Oklart var svarta lådorna ska skickas

Det tog tre dagar innan Iran erkände att man av misstag skjutit ner passagerarplanet med 176 människor ombord. 

Världsledare har fördömt handlingen och krävt att landet leder en transparent och omfattande utredning av hur detta kunde hända. 

Alla länder som har medborgare som dog i kraschen får vara en del av utredningen och Sverige har således en representant i utredningen. För Sveriges del är det utredaren Peter Swaffer från Statens haverikommission som deltar: 

– Vi får inte glömma att det här är ett civilt kommersiellt flygplan med passagerare ombord som lyfte från internationell flygplats i öppet luftrum. Det är ingen krigszon, så det här får bara inte hända. Därför är det viktigt att ta reda på hur det här kunde ske och utifrån de lärdomarna komma med rekommendation, sa han tidigare till Expressen.

Det ännu inte klart vart de svarta lådorna kommer att skickas. Under helgen kom uppgifter om att de skulle skickas till Ukraina för att undersökas, men de uppgifterna tillbakavisade Iran senare. I stället har man själva försökt undersöka dem, mot Ukrainas inrådan. 

Enligt Ukrainas utrikesminister Vadym Prystajko kommer landet att fortsätta pressa Iran att lämna över de svarta lådorna för utredningens skull, skriver TT.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.