Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska kommuner bryter med Kina

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou fortsätter att tala maktspråk. Expressens kulturchef: "Häpnadsväckande ord från ambassadören”
Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou har riktat hot både mot svenska journalister och politiker.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera svenska kommuner och regioner bryter med sina vänorter i Kina, rapporterar Dagens Samhälle.

Linköping, Västerås, Åmål, Borlänge och Region Dalarna säger upp alla officiella samarbeten med Kina med omedelbar verkan.

Anledningen är de hot som Kinas ambassad har riktat mot journalister och politiker i Sverige, samt landets bristande respekt för mänskliga rättigheter, enligt tidningen.

Kinas hårda ton mot Sveriges regering och svenska journalister har fått allt fler kommuner och regioner att avsluta samarbeten med landet.

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, har gjort flera aggressiva utfall sedan Svenska PEN delade ut Tucholskypriset till den fängslade svenske författaren och regimkritikern Gui Minhai i höstas.

Gui Congyou hotade med att porta kulturminister Amanda Lind från Kina om hon deltog i prisutdelningen och gick till attack mot Sverige:

– En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och den kinesiska sidans intressen, sade han då.

I en intervju med SVT i januari sa ambassadören bland annat att Expressens reportrar ”måste förändra det felaktiga sättet att rapportera om Kina” för att få visum i Kina, och gick till enskilt angrepp mot Expressens kulturchef Karin Olsson.

Bryter alla kontakter med Kina

Linköping, Västerås, Åmål, Borlänge och Dalarna är alla kommuner eller regioner som inte fortsätter sina officiella kontakter, rapporterar Dagens Samhälle.

– Vi bryter alla våra politiska kontakter med Kina. Det beror på hoten som kinesiska ambassaden har riktat mot den svenska regeringen, säger ordföranden i Linköpings kommunfullmäktige Lars Vikinge (C) till tidningen.

Lars Vikinge säger till Dagens Samhälle att en delegation från Linköpings kinesiska vänort Kanton skulle kommit på besök i december, men fick veta att den inte var välkommen.

Dalarna bryter med Wuhan

I Dalarna har Borlänge avslutat ett partnerskap med vänorden Wuhan, 11-miljonersstaden som för tillfället är försatt i karantän på grund av coronaviruset.

Tidigare har ungdomar från Borlänge kunnat lära sig kinesiska vid ett institut, ett projekt som nu är över.

Även ett samarbete kring ungdomsdemokrati mellan hela Region Dalarna och Hubeiprovinsen har avslutats, rapporterar TT.

Se Kinas ambassadör gå till attack mot Expressen

Kinas ambassadör Gui Congyou: Svensk media är ”lättviktsboxare”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.