Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska Karin, 33: Vi är inte urkatalaner

Karin Möllhagen driver en klädbutik i Barcelona. "För mig innebär det att jag skulle behöva göra om allt", säger hon.

Foto: Privat
Intresset för det lokala valet till parlamentet i Katalonien har spridits sig långt utanför den spanska regionens gränser och de första rapporterna från vallokalerna vittnar om ett högt valdeltagande. Foto: Emilio Morenatti

I dag går Katalonien till val och frågan om självständighet eller inte är den stora kärnfrågan.

Karin Möllhagen, 33, bor i Barcelona och driver en klädbutik i centrum.

– För mig innebär det att jag skulle behöva göra om allt, säger hon.

Intresset för det lokala valet till parlamentet i Katalonien har spridits sig långt utanför den spanska regionens gränser och de första rapporterna från vallokalerna vittnar om ett högt valdeltagande.

– Det som det handlar om ett vanligt val till det katalanska parlamentet. Det som har hänt är att de stora partierna som står för ett självständigt Katalonien har gått ihop, säger Karin Möllhagen som bor i Barcelona tillsammans med sin man och barn sedan fyra år tillbaka.

Partierna som är för ett eget Katalonien har gått ihop i en koalition som kallar sig "Junts pel Si" – "Tillsammans för ja". Själv får hon inte lägga någon röst eftersom hon inte är spansk medborgare utan enbart bofast på orten.

– Om de skulle vinna valet i dag och få majoritet i parlamentet skulle det så klart innebära att de skulle göra allt för ett självständigt Katalonien, fortsätter Karin Möllhagen.

Förutsättningarna skulle förändras radikalt

Tillsammans med sin man driver hon en klädbutik i centrala Barcelona och har en dotter som är född i landet.

Att det skulle gå så långt som att Katalonien blir ett självständigt land ser hon som osannolikt men om så sker skulle förutsättningarna för henne och hennes familj förändras radikalt.

– Det finns inget som tyder på att Katalonien skulle ha samma rättigheter som Spanien i dag har inom EU och det påverkar så klart mig som är utlänning och driver en verksamhet med produkter som kommer från andra områden och länder.

Värnar om sitt språk och kultur

Katalonien är den rikaste regionen i Spanien med 7,5 miljoner invånare. En region som värnar om sitt eget språk, katalanskan, samt sin egen kultur, identitet och historia. Det finns en väl spridd uppfattning i regionen att centralmakten i Madrid diskriminerar katalaner och frågan om självständighet är ständigt närvarande.

Men premiärminister Mariano Rajoy och partiet Folkpartiet har flera gånger påpekat att Spaniens grundlag inte ger utrymme för regioner att bryta sig ur på egen hand. Även landets banker har varnat för konsekvenserna.

 

LÄS MER: Det händer om Katalonien röstar sig ur Spanien.

 

– Om man ser till stora företag har de ju faktiskt inte valt platsen för att det är Katalonien utan för att det är Barcelona. Barcelona är en väldigt interkulturell stad med en oerhörd blandning vilket så klart gör att många av oss kommer från andra platser. Vi är inte urkatalaner, säger Karin Möllhagen.

Om det skulle gå så långt att Katalonien blir ett eget land hur tror du att det skulle påverka dig?

– Jag vet inte hur det skulle bli för mig men jag skulle förmodligen behöva göra om allt i min verksamhet, skaffa nytt pass och jag vet inte vad som händer med min dotter. Jag tror inte att man är beredda för fem öre på hur mycket som måste göras om från grunden.