Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska judar på hatlista ska träffa Stefan Löfven

Helle Klein.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Willy Silberstein.
Foto: / OKÄND
Svante Weyler.
Foto: / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Flera av de svenska judar som hängs ut på en antisemitisk lista på nätet skrev brev till statsminister Stefan Löfven (S).

Nu är ett möte bokat.

– Vi får 45 minuter med statsministern för att dryfta hat, hot och nätjättarnas ansvar. Ganska sensationellt! säger chefredaktören Helle Klein, en av dem som finns på listan.

På en antisemitisk hemsida listas svenska judar med namn, bild och arbete. Man kan läsa om ”judarnas makt”, att de utgör ett ”hot”, överlevandes erfarenheter relativiseras med citattecken och beskrivs som ”det eviga tjatet om judiskt lidande” för att skapa ”tabu att kritisera judisk makt”. 

Några av dem på listan skrev ett brev till Stefan Löfven och ville diskutera Googles, Youtubes och Facebooks ansvar för material de vidareförmedlar. 

– Statsminister Löfven vill träffa oss den 19 april, säger Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete, som skrev brevet med förre TV4-vd:n Jan Scherman, journalisten Willy Silberstein, finansmannen Gabriel Urwitz och Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

– Statsministern och justitieministern träffar dem tillsammans, säger pressekreteraren Jonathan Holst.

Jan Scherman.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Invänder mot ett grundlagsförslag

I brevet, som även skickades till ledamöterna i riksdagens konstitutionsutskott, invänder Helle Klein och de andra mot ett förslag i yttrandefrihetsgrundlagen om att en ansvarig utgivare ska ha två veckor på sig att ta bort brottsligt material som legat på en hemsida i mer än 12 månader – och då undgå att bli åtalad.

Tanken är att underlätta för ansvariga utgivare som har ansvar för allt en hemsida publicerat tidigare, men det kan också utnyttjas av nazistiska hemsidor som har utgivningsbevis för att slippa åtal.

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sökmotorer tog bort antisemitiska listan

Expressen har berättat att Google och Youtube spridit nazistiskt propagandamaterial, till och med där det finns fällande domar för hets mot folkgrupp eller misshandel.

Efter kritiken tog svenska Google bort den antisemitiska hemsidan från sitt sökresultat. Även sökmotorn Yahoo valde att ta bort sidan och Microsoft, som äger sökmotorn Bing och söktjänsten MSN, startade en utredning och på torsdagen var listan inte sökbar i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.