Niclas Hammarström, här med Staffan Heimerson på Tidskriftsgalan 2013. Foto: Christian ÖrnbergNiclas Hammarström, här med Staffan Heimerson på Tidskriftsgalan 2013. Foto: Christian Örnberg
Niclas Hammarström, här med Staffan Heimerson på Tidskriftsgalan 2013. Foto: Christian Örnberg
Magnus Falkehed. Foto: Anette NantellMagnus Falkehed. Foto: Anette Nantell
Magnus Falkehed. Foto: Anette Nantell
Magnus Falkeheds reportage på DN.s förstasida, februari 2013.Magnus Falkeheds reportage på DN.s förstasida, februari 2013.
Magnus Falkeheds reportage på DN.s förstasida, februari 2013.
Magnus Falkeheds reportage på Sydsvenskans förstasida, september 2011.Magnus Falkeheds reportage på Sydsvenskans förstasida, september 2011.
Magnus Falkeheds reportage på Sydsvenskans förstasida, september 2011.
Magnus Falkeheds reportage på Fokus förstasida, april 2011.Magnus Falkeheds reportage på Fokus förstasida, april 2011.
Magnus Falkeheds reportage på Fokus förstasida, april 2011.

Svenska journalister bortförda i Syrien

Publicerad

Två svenska journalister har gripits i Syrien.

Det rör det sig om reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström.

– Ambassaden i Damaskus försöker få uppgifter i samråd med UD, säger Ursula Åhlén vid UD:s presstjänst.

Enligt källor på det syriska informationsdepartementet saknade de två svenska journalisterna visum.

Enligt de uppgifter som utrikesdepartementet har tillgång till ska gripandet ha skett vid 11-tiden på lördagsförmiddagen.

De kan inte uppge vilka som påstås ligga bakom eller under vilka former de två svenska journalisterna greps, men bekräftar för Expressen.se att man jobbar med ärendet.

– De var på väg ut ur Syrien när de greps. Det lär ha varit på lördag morgon vid 11-tiden, men vi har inget bekräftat om detta, säger Ursula Åhlén vid UD:s pressjour.

– Vi vet inte vilka som har gjort det här, det finns massa olika grupperingar i Syrien av alla dess slag. De har inte följt med frivilligt, det är det vi vet, säger Lena Tranberg på UD:s pressavdelning till TT.

Flera svenska redaktioner hade kontaktas av de två journalisterna inför resan - men ingen uppdragsgivare har i nuläget trätt fram. Däremot hade bildbyrån Kontinent kontakt med dem i Sverige under resan.

– Sist vi hade kontakten var på fredagen. Vi skulle höras varannan dag. På söndagen hörde jag ingenting och då insåg jag att det var något som inte stod rätt till och varslade UD, säger Magnus Laupa på Kontinent.

Journalistförbundet visste på kvällen inte för vem de svenska journalisterna arbetar eller vad som ligger bakom försvinnandet.

– Oavsett vilken uppdragsgivare de har haft är det viktigt att den uppdragsgivaren kliver fram och verkligen verifierar deras journalistiska uppdrag, så att det inte råder något tvivel om att de är journalister, säger informatör Peter Skyhag på Journalistförbundet till TT.

En av de gripna den Parisbaserade reportern Magnus Falkehed, som gjort flera utrikesreportage åt de stora svenska morgontidningarna.

Jobbat för stora tidningar

Magnus Falkehed har tidigare rapporterat från konflikthärdar som Irak och Libyen.

Tillsammans med honom ska prisbelönte fotografen Niclas Hammarström ha gripits. Han har gjort flera uppmärksammade fotoreportage, bland annat från massakern på norska Utøya.

Så sent som för några dagar sedan fick Niclas Hammarström, tillsammans med reportern Staffan Heimerson, ta emot utmärkelsen "Årets journalist" på Tidskriftsgalan. Priset fick de för ett 18 sidor långt reportage från just Syrien som publicerades i tidsskriften Café.

– Niclas berättade vid prisutdelningen att han och Magnus Falkehed skulle åka på en reportageresa men han var mycket vag om detaljer, säger Staffan Heimerson.

Han lyckönskade kollegan, som han menar är mycket rutinerad av utlandsuppdrag.

– Som en väldigt god vän till Niclas kan jag säga att hans reseerfarenhet är stor, hans krigserfarenhet är stor och hans temperament är gott. Niclas har ett lugn som är beundransvärt och i en sådan här situation är det mycket viktigt att inte tappa humöret, säger Staffan Heimerson.

"Ta reda på vilka som håller dem"

Den svenske Syrienambassadören Niklas Kebbon säger till TT att informationen ännu är mycket knapphändig.

– Vi vet inte exakt var någonstans de försvann. Vi pratar med alla vi känner i princip för att få veta mer, säger Kebbon på telefon från Beirut, där han under måndagen satt i flera möten gällande försvinnandet.

Högsta prioritet är att ta reda på vilka som ligger bakom bortförandet, säger han.

– Jag tror att det viktigaste är att veta vilka som håller dem, för att veta vilka kanaler vi kan och ska använda oss av.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag